Νέες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων της Johsnon & Johsnon και της AstraZeneca κατά της CoViD, ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα, το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι πιθανό να συνδέεται με σπάνια κρούσματα φλεβικής θρομβοεμβολής, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο.

Τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca συνδέονται, επίσης, με αυτοάνοση θρομβοπενία

Η φλεβική θρομβοεμβολή (VTE) εμφανίζεται όταν σχηματιστούν θρόμβοι σε βαθιές φλέβες, συνήθως στο χέρι ή το πόδι. Οι θρόμβοι μπορούν να παρασυρθούν από την κυκλοφορία του αίματος και να φτάσουν στους πνεύμονες ή να αποφράξουν άλλα αγγεία, μια επιπλοκή που μπορεί δυνητικά να αποβεί θανατηφόρα.

Πρόκειται για διαφορετική πάθηση από την θρόμβωση σε συνδυασμό με θρομβοπενία (θρόμβοι και χαμηλά αιμοπετάλια), η οποία είχε ήδη αναγνωριστεί ως σπάνια παρενέργεια του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνισης, στις κλινικές δοκιμές της Johnson & Johnson η συχνότητα της φλεβικής θρομβοεμβολής στους εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο ήταν υψηλότερη από ό,τι στην ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο.

Σε μια δεύτερη κλινική μελέτη, ωστόσο, το εμβόλιο δεν βρέθηκε να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο.

Ως παρενέργεια στο φυλλάδιο των εμβολίων της Johnson & Johnson και της AstraZeneca, θα αναφέρεται στο εξής και η αυτοάνοση θρομβοπενία. Πρόκειται για μείωση των αιμοπεταλίων του αίματος, λόγω εσφαλμένης επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η πτώση των αιμοπεταλίων μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αιμορραγία.

Οι ειδικοί του Οργανισμού σημειώνουν πως η ανεπιθύμητη αυτή ενέργεια είναι πολύ σπάνια και συνήθως εκδηλώνεται τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια