Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο Alzheimer αλλάζοντας την εγκεφαλική λειτουργία, έδειξε νέα έρευνα σε ζώα.

Ερευνητές του  University of Nevada Las Vegas έδειξαν ότι το χρονίως υψηλό σάκχαρο θα μπορούσε να βλάπτει τη μνήμη και να αλλάζει πλευρές των δικτύων της εργασιακής μνήμης σε τρωκτικά.

Ο James Hyman, δήλωσε ότι ο διαβήτης είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση νόσου Alzheimer αλλά δεν είναι σαφής η αιτία.

Ο ερευνητής δήλωσε πως η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι κεντρικό στοιχείο του διαβήτη, η υπεργλυκαιμία, βλάπτει τη νευρική δραστηριότητα με τρόπους παρόμοιους με αυτούς που παρατηρούνται σε προκλινικά μοντέλα της νόσου Alzheimer.

Ο Hyman δήλωσε ότι είναι οι πρώτες ενδείξεις ότι αλλαγές στη νευρική δραστηριότητα λόγω υπεργλυκαιμίας επικαλύπτονται με αυτό που παρατηρείται στα συστήματα του Alzheimer.

Δουλεύοντας σε ποντικούς, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 2 περιοχές του εγκεφάλου σημαντικές για τη δημιουργία και την ανάκληση αναμνήσεων- ιππόκαμπος και πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου- ήταν υπερσυνδεδεμένες ή υπερσυγχρονισμένες με τον διαβήτη τύπου 2.

Όταν έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και να ολοκληρώσουν μια εργασία, αυτές οι 2 εγκεφαλικές περιοχές που επηρεάζονται νωρίς στη νόσο Alzheimer, υπερεπικοινωνούσαν μεταξύ τους προκαλώντας λάθη, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ορισμένες φορές υπάρχει πολλή συνομιλία μεταξύ ορισμένων περιοχών και πιστεύουμε ότι αυτό οδηγεί σε δυσκολίες στη μνήμη, δήλωσε ο ερευνητής.

Πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν ασθενείς με Alzheimer να έχουν υπερσυνδεσιμότητα σε ορισμένες εγκεφαλικές περιοχές όπου θα έπρεπε να υπάρχει ευελιξία.

Ο Hyman πρόσθεσε ότι στα μοντέλα της έρευνας βλέπουμε ενδείξεις αυτού σε πραγματικό χρόνο σε αυτές τις σημαντικές στιγμές για την πραγματοποίηση της εργασίας.

Η έρευνα σε ζώα δεν παράγει πάντα τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Communications Biology.

Πηγές:
Communications Biology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα