Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων στην ομιλία της στην ημερίδα του iatronet.gr για τον αιματολογικό καρκίνο η Ακαδημαϊκός Υπ. Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Αιματολογικής Μονάδας (ΠΟΑιΜ) Ογκολογική Μονάδα Παίδων "ΕΛΠΙΔΑ- Μ. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ" Α' Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ Νοσ. Παίδων "Η Αγία Σοφία", κ. Κατερίνα Κατσιμπάρδη.

Το ποσοστό επιβίωσης στα παιδιά που θα νοσήσουν από καρκίνο αυξάνεται σημαντικά  με τον καιρό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 1 στους 350 ενήλικες έχει ιστορικό καρκίνου στην παιδική ηλικία, τουλάχιστον 500 χιλ. είναι οι επιβιώσαντες  από παιδικό καρκίνο στην Ευρώπη, 400 χιλ. στις ΗΠΑ ΚΑΙ 1300 άτομα προστίθενται σε ετήσια βάση στον αριθμό των επιβιωσάντων.

Η κ. Κατσιμπάρδη τόνισε εντούτοις  ότι μετά την θεραπεία μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές, και συγκεκριμένα 2 - 5 χρόνια  και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και 10 χρόνια μετά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 3 στους 4 επιβιώσαντες θα έχουν επιπλοκές ενώ 1 στους 4 θα έχουν απειλητική κατάσταση για τη ζωή.

Οι μακροχρόνιες αυτές επιπλοκές για τις οποίες γίνεται λόγος αφορούν δεύτερη κακοήθεια, υπογονιμότητα, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαταραχές οστικής πυκνότητας (οστεοπόρωση), νευρογνωσιακές διαταραχές και διαταραχές ακοής.

Προβλήματα και δη σημαντικά υπάρχουν με την υπογονιμότητα και την παχυσαρκία λόγω κακοήθειας στην παιδική ηλικία. Ο κίνδυνος παχυσαρκίας είναι ανάλογος με το νόσημα.

Σημαντική μέριμνα πρέπει να δοθεί στα παιδιά που έχουν βιώσει παιδικό καρκίνο και έχουν τελειώσει την θεραπεία. Η μέριμνα αυτή αφορά την ποιότητα ζωής και συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η κ. Κατσιμπάρδη, πρέπει να τους παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη.

Η προσέγγιση πρέπει να είναι ομαδική καθώς εκτός από τον παιδίατρο και τον αιματολόγο – ογκολόγο πρέπει να υπάρχει συνδρομή ενός ακτινολόγου, καρδιολόγου, παθολόγου και ψυχολόγου. Όλη αυτή η ομάδα υπάρχει σε κάθε ογκολογική κλινική ώστε να πλαισιώσει και να φροντίσει όσο καλύτερα γίνεται ένα παιδί που έχει ολοκληρώσει την θεραπεία αλλά και την οικογένειά του.

Από το 2016 υπάρχει διατομεακό ιατρείο στην Πανεπιστημιακή Ογκολογική Αιματολογική Μονάδα, Α΄Παιδιατρική κλινική του ΕΚΠΑ του νοσοκομείου Παίδων – Α. Σοφία. Εκεί παρακολουθούνται οι μεταγενέστερες επιπλοκές σε ένα παιδί με ολοκληρωμένη θεραπεία.

Τέλος η κ. Κατσιμπάρδη έδωσε ένα θετικό μήνυμα λέγοντας ότι στην Ελλάδα πλέον διασφαλίζεται η γονιμότητα πριν από την έναρξη της θεραπείας, με κρυοσυντήρηση ωοκυττάρων και σπέρματος κατά την εφηβεία και σε μικρότερες ηλικίες (προεφηβεία) με κρυοσυντήρηση ωοθηκικού και ορχικού ιστού.      

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ