Κάποια που έχει κάνει μαστεκτομή έχει αρκετές δυσκολίες να αντιμετωπίσει μετά την επέμβαση. Χρειάζεται υπομονή και καλή προετοιμασία, αλλά μερικές φορές τίποτα δεν μπορεί να μας προετοιμάσει για την αδιακρισία των άλλων. Και επειδή όλοι μας μπορούμε να γίνουμε αδιάκριτοι χωρίς να το καταλαβαίνουμε, αυτά είναι μερικά πράγματα που καλό θα ήταν να μην πείτε σε κάποια γυναίκα που μόλις έκανε μαστεκτομή.

"Έχω κάνει αυξητική, σε καταλαβαίνω"

Δεν είναι το ίδιο πράγμα, προφανώς, και οι προθέσεις μπορεί να είναι καλές: Ανάρρωση μετά από μια επέμβαση στην περιοχή, είναι ένας τρόπος να έρθετε κοντά, αλλά δυστυχώς είναι εντελώς διαφορετικές καταστάσεις.

"Πολύ ωραίο το νέο σου στήθος, όμως"

Ξανά, καλές προθέσεις, αλλά η σκιά του καρκίνου είναι μεγάλη και βαριά. Και, ναι, είναι ίσως ένα μικρό φως στο τούνελ το νέο και ωραίο στήθος, αλλά ίσως να μην είναι διαθέσιμο το αναγκαίο χιούμορ αυτή τη στιγμή.

"Και αν κάνεις παιδί, πώς θα θηλάζεις;"

Η απλή απάντηση είναι "Δεν θα θηλάζω, επειδή πλέον είναι βιολογικά αδύνατο". Αλλά αυτή είναι μια καλή ευκαιρία μέσα από το κείμενο να μάθετε ότι δεν γίνεται, άρα δεν θα χρειαστεί και να το ρωτήσετε ή να το αναφέρετε. Δεν θηλάζουν όλες οι μητέρες, και δεν είναι πρόσφατη εξέλιξη αυτό.

"Ήταν αναγκαία η επέμβαση; Δεν υπήρχαν άλλες λύσεις;"

Σε γενικές γραμμές, για να αποφασίσει μια ασθενής να κάνει μια τόσο σοβαρή επέμβαση, μάλλον ήταν η τελευταία της λύση. Ή μπορεί και να ήθελε να πάει αμέσως στην πιο δραστική λύση. Ή, σε αρκετές περιπτώσεις μαστεκτομής, μπορεί να έγινε και προληπτικά. Αυτό είναι κάτι που θα μοιραστεί το άτομο μαζί σας εφόσον το θέλει, και καλό θα ήταν να μην ρωτήσετε.

"Μπορώ να δω το αποτέλεσμα;"

Όχι. Μπορείς να ρωτήσεις, όμως, πώς πάει η ανάρρωση.

"Στη θετική πλευρά, δεν θα χρειάζεται να φοράς σουτιέν πλέον"

Εκτός και αν αυτό είναι κάτι που θα πείτε σε υπερβολικά κοντινό σας άτομο, με το οποίο μοιράζεστε την ίδια αίσθηση σκοτεινού χιούμορ, σε κάθε άλλη περίπτωση είναι απαράδεκτο.

"Τουλάχιστον τελείωσε και δεν θα ξανασκεφτείς τον καρκίνο"

Ούτε ο καρκίνος δουλεύει έτσι, αλλά ούτε και ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Το μόνο που θα καταφέρετε με αυτή την δήλωση θα είναι να κάνετε όλους τους ανθρώπους στο χώρο να σκεφτούν τον καρκίνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους οι Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024
Ιταλία - Τορίνο : Σε απόσταση οι καπνιστές στους εξωτερικούς χώρους
Βρετανία: Nόμος για απαγόρευση πώλησης τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2009