Οι ανησυχίες ότι ο συνδυασμός της Covid-19 και της γρίπης θα μπορούσε να συντρίψει το δημόσιο σύστημα υγείας της Αγγλίας παρακίνησαν τους αρμόδιους του Υπουργείου Υγείας να αναγγείλουν το μεγαλύτερο πλάνο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό που έχει δει ποτέ η χώρα.

Περισσότερα από 40 εκατ. άτομα σε όλο τη χώρα θα μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν κατά της γρίπης απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο πίεσης στις υπηρεσίες υγείας.

Μια έκθεση από την Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών της χώρας, ανέφερε ότι φέτος μπορεί να σημειωθούν έως και 60.000 θάνατοι από τη γρίπη και άρα ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος.

Πόσο κοστίζει

Στην αλυσίδα φαρμακείων Boots για τις επιλέξιμες ομάδες ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν, ενώ για τους υπόλοιπους θα κοστίζει 14,99 λίρες.

Οι ομάδες που είναι επιλέξιμες για το εμβόλιο της γρίπης είναι:

-Ατομα ηλικίας από έξι μηνών έως και κάτω των 50 ετών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
-Εγκυες
-Ατομα ηλικίας 50 ετών και άνω
-Ατομα που απασχολούνται με την περίθαλψη στο σπίτι
-Άμισθοι φροντιστές
-Ατομα που τηρούν στενές επαφές με ασθενείς που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
-Προσωπικό υγείας και φροντίδας

Τα παιδιά είναι επίσης επιλέξιμα για το εμβόλιο της γρίπης, αν και θα το λάβουν με τη μορφή ρινικού σπρέι.

Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται:

-Όλα τα παιδιά που ήταν δύο και τριών ετών στις 31 Αυγούστου 2021.
-Όλα τα παιδιά που πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο και όλοι οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ήταν κάτω των 16 ετών στις 31 Αυγούστου 2021.

Εάν το παιδί είναι άνω των έξι μηνών και έχει μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας ή εάν είναι μεταξύ δύο έως τριών ετών, θα είναι επίσης επιλέξιμο για ένα δωρεάν εμβόλιο γρίπης.

Στο δημοσίευμα, αναφέρονται σημεία στα οποία μπορούν οι ενδιαφερόμενοι που δεν ανήκουν στις επιλέξιμες ομάδες εμβολιασμού αλλά θέλουν να προστατευθούν να τα επισκεφτούν και έναντι μιας πληρωμής να εμβολιαστούν. Αυτά είναι:

Morrisons έναντι πληρωμής 8 λιρών 
Asda αντί του ποσού των 8
Tesco αντί αμοιβής 9 λιρών
Superdrug με 13,99 λίρες
Lloyds Pharmacy inflube jab με 14.99 λίρες.

Πηγές: metro.co.uk