Η περίθαλψη για τους 15 πιο διαδεδομένους τύπους καρκίνου στις ΗΠΑ κόστισε περίπου 156,2 δισ. δολ. το 2018, σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών του Penn State College of Medicine. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η φαρμακευτική αγωγή ήταν η μεγαλύτερη δαπάνη, ενώ το μεγαλύτερο κόστος αφορούσε τον καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα, το λέμφωμα και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν μια βάση δεδομένων που περιελάμβανε στατιστικά στοιχεία για την περίθαλψη του καρκίνου για τους 402.115 ιδιωτικούς ασφαλισμένους ασθενείς με τη νόσο, κάτω των 65 ετών, στις ΗΠΑ. Σκοπός της μελέτης ήταν να συγκεντρώσει αυτά τα δεδομένα για να κατανοήσει πώς ξοδεύονται τα χρήματα για τη φροντίδα του καρκίνου. Παραδοσιακά, ήταν δύσκολο να εντοπιστούν αυτές οι πληροφορίες, επειδή οι ΗΠΑ έχουν διαφορετικούς τρόπους να καλύψουν τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης, όπως ιδιωτική ασφάλιση για άτομα κάτω των 65 ετών και δημόσια δαπάνη για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, σύμφωνα με τον Δρ Νίκολας Ζάορσκι, βοηθό καθηγητή από τα Τμήματα Ακτινολογικής Ογκολογίας και Επιστημών Δημόσιας Υγείας στο Penn State Cancer Institute.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο JAMA Network Open, δήλωσαν ότι η βάση δεδομένων περιελάμβανε 38,4 εκατομμύρια τύπους διαδικασιών - ή κοινούς κώδικες διαδικαστικής ορολογίας (CPT) - για τους 15 καρκίνους, οι οποίοι ήταν: μαστός, παχέος εντέρου, πνεύμονα, λέμφωμα, μελάνωμα, μήτρα, κεφάλι και λαιμός, ουροδόχος κύστη, νεφρά, θυρεοειδής, στομάχι, συκώτι, πάγκρεας και καρκίνος του οισοφάγου. 

Ο καρκίνος του μαστού συγκέντρωσε τις περισσότερες υπηρεσίες, περίπου 10,9 εκατομμύρια υπηρεσίες και διαδικασίες, ακολουθούμενος από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος είχε περίπου 3,9 εκατομμύρια υπηρεσίες που αναφέρονται στη βάση δεδομένων. Ο καρκίνος του μαστού ήταν επίσης ο πιο ακριβός τύπος καρκίνου, κοστίζοντας συνολικά 3,4 δισ. δολ., ακολουθούμενος από τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, οι οποίοι εκτιμάται ότι και οι δύο κόστισαν περίπου 1,1 δισ. δολ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κόστος φαρμάκων αντιπροσωπεύει την πιο ακριβή κατηγορία για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο. Περίπου 4 δισ. δολ. δαπανήθηκαν για φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου, το οποίο είναι διπλάσιο από τα 2 δισ. δολ. που καταβλήθηκαν για χειρουργικές επεμβάσεις.

Η μελέτη δεν είχε σκοπό να εκτιμήσει εάν οι δαπάνες για φάρμακα-ή οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες-ήταν οικονομικά αποδοτικές, αν και ο Zaorsky είπε ότι η μελέτη μπορεί να βοηθήσει στην καθοδήγηση μελλοντικής έρευνας για το θέμα.

Πηγές:
JAMA Network Open,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα