Παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με διαβήτη κύησης έχουν υψηλότερο κίνδυνο για διαταραχές ψυχικής υγείας στην ενήλικο ζωή, αναφέρει νέα έρευνα στο JAMA Network Open.

Mητέρες με διαβήτη τύπου 1 ή 2 ή που τον εμφανίζουν στην κύηση έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά που θα διαγνωστούν με ψυχική νόσο μελλοντικά, έδειξε η έρευνα.

Εδω περιλαμβάνεται 55% υψηλότερος κίνδυνος για σχιζοφρένεια.

Ο διαβήτης κύησης στην εγκυμοσύνη αυξάνει επίσης τον κίνδυνο του παιδιού για διαταραχές άγχους κατά 20% και για νοητικά και αναπτυξιακά προβλήματα έως σχεδόν 30%.

Επιπλέον, παιδιά μητέρων που διαγνώστηκαν με διαβήτη στην εγκυμοσύνη έχουν 17% υψηλότερο κίνδυνο για διαταραχές συμπεριφοράς όπως ΔΕΠΥ, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η Raquel Nogueira Avelar, δήλωσε ότι γυναίκες με διαβήτη θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά στην εγκυμοσύνη και να αντιμετωπίζονται.

Oι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 2,4 εκατομμυρίων μωρών στη Δανία μεταξύ 1978 και 2016, και τα παρακολούθησαν ως την ηλικία των  39.

Από τα μωρά, 56.000 γεννήθηκαν από μητέρες με διαβήτη- 23.000 με διαβήτη τύπου 1, 7.000 με τύπου 2 και 26.000 με διαβήτη κύησης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 151,000, (ποσοστό  6%), μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες με διαβήτη διαγνώστηκαν με ψυχική διαταραχή.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι