Μεγάλος θόρυβος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από την αποκάλυψη ότι ένα εργαστήριο στο Wolverhampton της κεντρικής Αγγλίας έδωσε λάθος αποτελέσματα PCR τεστ σε 43.000 δείγματα, στο χρονικό διάστημα μεταξύ 8 Σεπτεμβρίου και 12 Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα βγήκαν ψευδώς αρνητικά και το γεγονός συνδέεται από τους ειδικούς με τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χιλιάδες άνθρωποι που ήταν ασυμπτωματικοί συνέχισαν κανονικά τις καθημερινές τους δραστηριότητες, πηγαίνοντας στην εργασία, στο σχολείο και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, μεταδίδοντας τον ιό σε άλλους, εν αγνοία τους. Ένα μέρος των πρόσφατων κρουσμάτων αφορούν την παραλλαγή Δέλτα plus, υποκατηγορία της Δέλτα με υψηλότερη μεταδοτικότητα, που έχει παρουσιάσει σημαντική διασπορά το τελευταίο διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ειδικοί χτυπούν "καμπανάκι", με τον πρώην επικεφαλής του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) Scott Gottlieb, να ζητά χθες "επείγουσα έρευνα" για τον χαρακτηρισμό της παραλλαγής.

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης (φωτογραφία), συμμερίζεται την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας, ενώ μιλώντας στο iatronet σημειώνει πως θεωρεί πολύ πιθανό η συγκεκριμένη παραλλαγή να έχει φτάσει ήδη και στην χώρα μας.

"Έχει μεταδοθεί μέχρι σήμερα σε πάνω από 44 χώρες. Μεταξύ αυτών μεγάλες χώρες από τις οποίες η Ελλάδα δέχεται τουρίστες, όπως η Βρετανία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ρωσία, η Πολωνία, η Πορτογαλία. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει και στην Ελλάδα", αναφέρει και προσθέτει: "Ένα ζήτημα είναι πως πολλές χώρες εξετάζουν την ύπαρξη της παραλλαγής Δέλτα, χωρίς να αναλύουν και την Δέλτα plus που είναι υποκατηγορία της. Και στην Ελλάδα, από τα ιατροβιολογικά Εργαστήρια της Ακαδημίας Αθηνών, ανακοινώνεται ο αριθμός και τα ποσοστά των κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα. Τώρα που άρχισε να αυξάνεται η Δέλτα plus θα ήταν χρήσιμο να ξέραμε πόσα από αυτά αφορούν αυτή την υποκατηγορία".

Η Δέλτα plus, που φέρει και τη μετάλλαξη K417N στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού φαίνεται να είναι πολύ πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα, ενώ είναι ανθεκτική και στη θεραπεία με κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων. "Υπάρχει όντως ανησυχία γιατί αν αποδειχτεί η μεγαλύτερη μεταδοτικότητά της είναι πιθανό να κυριαρχήσει, όπως συνέβη με τη Δέλτα που σήμερα έχει εξαπλωθεί σε 163 χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, και έχει κυριαρχήσει", τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης, προσθέτοντας τη σημασία της αύξησης των ποσοστών εμβολιασμού.

Παράλληλη ανίχνευση SARS-CoV-2 και γρίπης

Αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε στο Ηνωμένο Βασίλειο με τα χιλιάδες ψευδώς αρνητικά PCR τεστ, ο καθηγητής διευκρινίζει πως το λάθος αποτέλεσμα δεν πλήττει την αξιοπιστία του τεστ, αλλά την αξιοπιστία των ανθρώπων που εργάζονται στο εργαστήριο και τον τρόπο με τον οποίο έλαβαν το δείγμα. "Τίθεται θέμα αξιολόγησης των εργαστηρίων, κάτι που πρέπει να γίνει και στη χώρα μας", σημειώνει, συνδέοντας το ζήτημα και με την εφαρμογή του νέου τεστ που θα ανιχνεύει ταυτόχρονα τον κορωνοϊό και τη γρίπη.

"Επειδή αρχίζει η εποχή της γρίπης, έχει ήδη προταθεί από τον ΠΟΥ και το CDC να υιοθετηθεί νέα μεθοδολογία PCR τεστ που θα επιτρέπει με το ίδιο δείγμα να ανακαλύπτεται αν ένα άτομο είναι μολυσμένο από τον ιό της γρίπης ή του κορωνοϊού ή και από τους δύο. Η μέθοδος αυτή θα είναι πιο αξιόπιστη, πιο γρήγορη και πιο οικονομική, σε σχέση με το να έκανε κάποιος δύο τεστ. Όμως πρόκειται για νέα μεθοδολογία, γι αυτό το υπουργείο Υγείας πρέπει να προχωρήσει σε αξιολόγηση των διαγνωστικών εργαστηρίων", υπογραμμίζει.

Γιατί ο κορωνοϊός φουντώνει στη Βόρεια Ελλάδα

Ο συνδυασμός χαμηλότερης θερμοκρασίας, χαμηλότερων ποσοστών εμβολιασμού και πλημμελούς τήρησης των όποιων περιοριστικών μέτρων εξηγεί κατά τον κ. Τριανταφυλλίδη γιατί η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έχουν ως και τριπλάσιο αριθμό κρουσμάτων από την Αθήνα, σε αναλογία πληθυσμού, αλλά και 45% περισσότερους θανάτους.

"Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα έχει πέσει εδώ και πολλές μέρες κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για τις ιδανικές συνθήκες για την επιβίωση και τη μετάδοση του ιού", τόνισε, για να προσθέσει: "Από την άλλη, τα εμβολιαστικά ποσοστά είναι χαμηλότερα, ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Είναι γνωστό ότι ο ανεμβολίαστος αυτών των ηλικιών διατρέχει 20 φορές υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ και 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσει τη ζωή του, σε σχέση με τους πλήρως εμβολιασμένους συνομηλίκους τους. Επιπρόσθετα, η μόλυνση με την παραλλαγή Δέλτα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των νοσηλειών κατά 108%, των ΜΕΘ κατά 235% και των θανάτων κατά 133%".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις