Ο αριθμός των Αμερικανών που διαγιγνώσκονται με μυοκαρδιοπάθεια λόγω στρες έχει αυξηθεί σταδιακά τα 15 προηγούμενα χρόνια και η πλειοψηφία είναι γυναίκες, αναφέρει νέα έρευνα.

Η πάθηση φαίνεται παρόμοια με την καρδιακή προσβολή, με συμπτώματα όπως πόνο στο θώρακα και δύσπνοια. Ομως η αιτία της είναι εντελώς διαφορετική. Ειδικοί πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύει προσωρινή αδυναμία στον καρδιακό μυ λόγω αύξησης των ορμονών του στρες.

Μπορεί να προκύψει εντός ημερών από ένα συναισθηματικά δύσκολο γεγονός, όπως θάνατο αγαπημένου ή διαζύγιο. Ωστόσο άλλες στρεσογόνες καταστάσεις, από ένα τροχαίο έως μια εγχείρηση, μπορούν επίσης να την προκαλέσουν.

Οι περισσότεροι αναρρώνουν πλήρως αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία.

Σε νέα μελέτη, ερευνητές ανακάλυψαν ότι από το 2006 αυξημένος αριθμός Αμερικανών έχει νοσηλευτεί για μυοκαρδιοπάθεια λόγω στρες. Η πλειοψηφία -ποσοστό άνω του 88%- είναι γυναίκες, με τις ηλικίες 50 έως 74 ετών να έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η Dr. Susan Cheng, του  Cedars-Sinai Medical Center, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές γιατί οι γυναίκες είναι η πλειοψηφία αλλά εκτιμάται ότι παίζει ρόλο η εμμηνόπαυση.

Δήλωσε ότι οι περισσότερες δεν εμφανίζουν την πάθηση και οι ερευνητές ακόμα προσπαθούν να κατανοήσουν τι είναι αυτό που την προκαλεί σε ορισμένες γυναίκες.

Η μυοκαρδιοπάθεια λόγω στρες είναι αρκετά σπάνια. Σύμφωνα με το  American College of Cardiology, υπάρχουν μεταξύ  15 και 30 περιστατικά ανα 100.000 Aμερικανούς κάθε χρόνο. Ωστόσο,σημειώνουν ότι ο πραγματικός αριθμός πιθανόν να είναι μεγαλύτερος.

Με βάση στοιχεία για νοσηλείες, η ομάδα παρατήρησε πάνω από 135.000 περιστατικά της πάθησης μεταξύ 2006 και 2017. Η εμφάνιση αυξανόταν σταδιακά με τον καιρό-ιδιαίτερα σε γυναίκες 50 - 74.

Το 2006, η πάθηση μετά βίας φαινόταν στον ορίζοντα. Έως το 2017, υπήρχαν περίπου 1.500 περιστατικά ανα εκατομμύριο νοσηλειών σε γυναίκες  50 - 74.

Στο μεταξύ, σε γυναίκες 75 ετών και άνω, επίσης αυξήθηκε η εμφάνιση της πάθησης-καθώς και στους άντρες, αν και με πολύ μικρότερα νούμερα

Για τα αυξημένα νούμερα ευθύνονται η αυξημένη ενημέρωση και η διάγνωση, δήλωσε ο Dr. Ilan Wittstein, του Johns Hopkins University.

Ο Wittstein  το 2005 δημοσίευσε έρευνά του στο New England Journal of Medicine που εισήγαγε τον όρο του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς στο ευρύτερο ιατρικό πεδίο. Άλλη έρευνα που περιέγραφε περιστατικά, δημοσιεύτηκε στο Circulation σχεδόν το ίδιο διάστημα.

Ετσι, χιλιάδες γιατροί ενημερώθηκαν εντός μιας εβδομάδας.

Αυτό το χρονικό διάστημα ευθύνεται για την αιτία που οι νοσηλείες για την πάθηση απογειώθηκαν ξαφνικά το 2007 και συνεχίστηκαν να αυξάνονται καθώς μεγάλωνε η ενημέρωση.

Ερευνα του Wittstein το 2005 ανέφερε 19 περιστατικά, 18 από τα οποία ήταν γυναίκες.

Ο ειδικός, δήλωσε ότι η πάθηση φαίνεται πως εμφανίζεται όταν αύξηση των ορμονών του στρες ‘’βαραίνουν’’ προσωρινά τα κύτταρα του καρδιακού μυός. Μια θεωρία είναι ότι αλλαγές της εμμηνόπαυσης αλλάζουν το νευρικό σύστημα με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο ορισμένες γυναίκες. Σε καιρούς στρες, τα μικρότερα αγγεία συστέλλονται παρά διαστέλλοντα.

Ο Wittstein σημείωσε ότι άνθρωποι με μυοκαρδιοπάθεια λόγω στρες μπορεί να έχουν μερικούς από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή, όπως υπέρταση ή διαβήτη.

Στα περισσότερα περιστατικά, δήλωσε ο ειδικός, η ικανότητα άντλησης της καρδιάς αποκαθίσταται σε 1-2 εβδομάδες. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμία.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς