Το σερβίρισμα περισσότερων γαλακτοκομικών σε οίκους ευγηρίας θα μπορούσε να αποτελέσει απλό τρόπο μείωσης του κινδύνου πτώσεων και καταγμάτων των ηλικιωμένων, αναφέρει νέα έρευνα.

Πολλοί καταναλώνουν χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και πρωτεϊνών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμα οστά και αύξηση της πιθανότητας πτώσεων και καταγμάτων.

Νέα έρευνα που διήρκεσε 2 χρόνια περιέλαβε 60 οίκους ευγηρίας στην Αυστραλία με 7.195 τροφίμους που κατανάλωναν καθημερινά λιγότερα από τα συνιστώμενα επίπεδα ασβεστίου, των 1.300 mg, και 1 γρ πρωτεΐνης από διατροφικές πηγές για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

Η ηλικία των τροφίμων ήταν τα 86 χρόνια και το  72% ήταν γυναίκες.

Ομάδα ελέγχου 30 ιδρυμάτων συνέχισε τη διανομή των κανονικών μενού, που παρείχαν 700 mg ασβεστίου την ημέρα και 0,9 γρ. πρωτεΐνης ανα κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Τριάντα ακόμα (ομάδα παρέμβασης) έδωσαν περισσότερο γάλα, γιαούρτι και τυρί για να αυξήσουν την καθημερινή πρόσληψη των τροφίμων σε 1.142 mg ασβεστίου και 1.1 γρ. πρωτεΐνη ανα κιλό σωματικού βάρους.

Συνολικά, υπήρξαν 324 κατάγματα, 4.302 πτώσεις και 1.974 θάνατοι κατά τη διάρκεια της έρευνας στα 27 ιδρύματα παρέμβασης και στα 29 ιδρύματα ελέγχου, που παρείχαν στοιχεία.

Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών στα ιδρύματα παρέμβασης συνδεόταν με 33% χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων, 46% χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων ισχίου και 11% χαμηλότερο κίνδυνο πτώσεων. Ο κίνδυνος θνησιμότητας παρέμενε ίδιος.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Sandra Iuliano, του University of Melbourne.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η χρήση γαλακτοκομικών για τη βελτίωση της πρόσληψης ασβεστίου και πρωτεΐνης είναι έτοιμη προσβάσιμη παρέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων σε ιδρύματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ.

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου