Σχεδόν τέσσερις στους 10 ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον εμφανίζουν ελάσσονες παραισθήσεις, εκτιμά μια νέα μελέτη από την Κίνα.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν μια σχέση μεταξύ των μικρών παραισθήσεων και των προβλημάτων ύπνου που σχετίζονται με την ασθένεια Πάρκινσον.

Η μελέτη, «Επιπολασμός και Παράγοντες Κινδύνου για Μικρές Παραισθήσεις σε Ασθενείς με Νόσο Πάρκινσον», δημοσιεύτηκε στο Behavioral Neurology.

Ψευδαισθήσεις είναι, όταν ένα άτομο αισθάνεται κάτι που δεν είναι πραγματικά εκεί. Τρεις στους τέσσερις ασθενείς με Πάρκινσον θα αναπτύξουν ψύχωση, η οποία περιλαμβάνει παραισθήσεις καθώς και αυταπάτες (σταθερές πεποιθήσεις χωρίς βάση όμως στην πραγματικότητα).

Ενώ είναι πιθανό οι παραισθήσεις να είναι δραματικές, οι μικρές παραισθήσεις είναι πολύ πιο συχνές. Μικρές ψευδαισθήσεις περιλαμβάνουν παραισθήσεις παρουσίας (αίσθημα κάποιου κοντά, όταν κανείς δεν είναι εκεί) και ψευδαισθήσεις διέλευσης (μια ματιά σε μια σκιά, που συχνά περιγράφεται ως άτομο ή ζώο), καθώς και οπτικές ψευδαισθήσεις, όπως το να μπερδεύουμε αντικείμενα παρόμοιου σχήματος ή βλέποντας πρόσωπα σε αφηρημένα σχήματα.

Οι μικρές ψευδαισθήσεις είναι "ο πιο συχνός και πρώτος τύπος ψυχωσικού φαινομένου" στο Πάρκινσον, έγραψαν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι αυτές οι ψευδαισθήσεις μπορεί να αναπτυχθούν ακόμη και πριν εμφανιστούν τα κινητικά συμπτώματα.

Τώρα, οι ερευνητές ανέφεραν την εμφάνιση μικρών παραισθήσεων μεταξύ 262 ασθενών με Πάρκινσον που παρατηρήθηκαν στο Affiliated Brain Hospital του Ιατρικού Πανεπιστημίου Ναντζίνγκ στην Κίνα.

Μεταξύ αυτών των ασθενών, το 38,9% παρουσίασε μικρές παραισθήσεις. Επιπλέον, 14 ασθενείς (5,3%) εμφάνισαν μεγάλες ψευδαισθήσεις και ένας ασθενής είχε απουσία παραισθήσεων.

Μεταξύ των 74 ασθενών με διαθέσιμα δεδομένα, ο πιο συνηθισμένος τύπος μικρής ψευδαισθήσεως ήταν η οπτική ψευδαίσθηση (48,4%), ενώ η λανθασμένη αναγνώριση αντικειμένων ήταν ιδιαίτερα συχνή (19,7%). Επίσης, οι ψευδαισθήσεις διέλευσης αντιπροσώπευαν το 28,7%, και οι ψευδαισθήσεις παρουσίας το 23%.

Μικρές παραισθήσεις "θα μπορούσαν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή, ανάλογα και με τις συνθήκες φωτισμού και το περιβάλλον, αλλά είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν το φως είναι χαμηλό", πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Η ομάδα σημείωσε ότι η συχνότητα των ψευδαισθήσεων «κυμαινόταν από καθημερινά έως λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα». Αυτό επίσης ποικίλλει με βάση τον τύπο ψευδαισθήσεων. Για το 41,7% όσων αντιμετώπισαν εσφαλμένη ταυτοποίηση αντικειμένων, αυτός ο τύπος ψευδαισθήσεων ήταν καθημερινό φαινόμενο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο 22,1% των ασθενών άρχισαν μικρές παραισθήσεις πριν από την εμφάνιση των κινητικών συμπτωμάτων του Πάρκινσον.

Συγκρίνοντας ασθενείς που είχαν ή δεν παρουσίασαν μικρές παραισθήσεις, οι ερευνητές παρατήρησαν ορισμένες διαφορές. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με αυτή τη μορφή ψύχωσης έτειναν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια νόσου και υψηλότερα ποσοστά χρήσης για ορισμένα φάρμακα .

Οι ασθενείς με μικρές παραισθήσεις είχαν επίσης «μεγαλύτερο βάρος σε μια σειρά από μη κινητικά συμπτώματα και ποιότητα ζωής από εκείνους χωρίς παραισθήσεις», ανέφεραν οι ερευνητές.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες διεξήγαγαν στατιστικές αναλύσεις για να αναζητήσουν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις μικρές παραισθήσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια σημαντική σχέση μεταξύ των προβλημάτων ύπνου, ιδιαίτερα φάσης REM (γρήγορη κίνηση των ματιών) διαταραχής συμπεριφοράς ύπνου (RBD) και μικρών παραισθήσεων. Υπήρχαν επίσης σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ μικρών παραισθήσεων και μέτρων ποιότητας ζωής.

Οι ερευνητές τόνισαν επίσης τη σημασία των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης να αναλάβουν την πρωτοβουλία να ρωτήσουν τους ασθενείς τους για τις μικρές παραισθήσεις.

«Αν δεν ήταν η έρευνα του γιατρού, τότε μόνο μερικοί ασθενείς θα αναλάμβαναν την πρωτοβουλία να αναφέρουν την παρουσία των MHs είτε επειδή δεν προκάλεσε καμία ενόχληση είτε επειδή ο ασθενής φοβάται μην θεωρηθεί τρελός», έγραψε η ομάδα.

Πηγές:
Behavioral Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη