Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το πρόχειρο φαγητό, συχνά περιέχει χημικές ουσίες που μαλακώνουν τα πλαστικά, οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να οδηγούν σε ορμονικές διαταραχές, υπογονιμότητα και μαθησιακές δυσκολίες.

Στο επίκεντρο είναι οι φθαλικές ενώσεις και άλλοι πλαστικοποιητές.

Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν αυτές τις χημικές ουσίες για να βοηθήσουν στο μαλάκωμα των πλαστικών που περιέχονται σε προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά όταν κάποιος χειρίζεται τρόφιμα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα γάντια, οι συσκευασίες και το περιτύλιγμα.

Tο πρόβλημα έγκειται στο ότι οι φθαλικές ενώσεις και οι πλαστικοποιητές δεν φαίνεται να μένουν στη θέση τους αλλά να ‘’μεταναστεύουν’’ εύκολα στα τρόφιμα με τα οποία έρχονται σε επαφή.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι μεταξύ 70% και 86% των fast food που δοκίμασαν περιείχαν κάποιου είδους φθαλικής ένωσης ή πλαστικοποιητή.

Η Lariah Edwards, του George Washington University, πιστεύει ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι φθαλικές ενώσεις είναι ευρείες στα πρόχειρα γεύματα.

Αποτελεί σημαντική ανησυχία, τόνισε, καθώς τα πρόχειρα γεύματα αποτελούν μεγάλο μέρος της διατροφής των Αμερικανών και επειδή οι φθαλικές ενώσεις είναι γνωστό πως διαταράσσουν τις ορμόνες και συνδέονται με μακρά λίστα προβλημάτων υγείας.

Οι ερευνητές αγόρασαν 64 δείγματα από αλυσίδες fast food αμερικανικής πόλης. Επίσης πήραν 3 ζευγάρια μη χρησιμοποιημένων πλαστικών γαντιών χειρισμού τροφίμων.

Τα τρόφιμα και τα γάντια εξετάστηκαν για 11 τύπους φθαλικών ενώσεων και πλαστικοποιητών.

Δέκα από 11 χημικές ουσίες φάνηκαν στις τροφές που δοκιμάστηκαν.

Ανω του 80% των δειγμάτων τροφίμων φάνηκε να περιέχουν τη φθαλική ένωση DnBP, ενώ το  86% περιείχε τον πλαστικοποιητή DEHT, που συχνά βρίσκεται στα γάντια. Περίπου το 70% περιείχε τη φθαλική ένωση DEHP.

Cheeseburgers, chicken burritos και άλλα προϊόντα κρέατος είχαν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φθαλικές ενώσεις και πλαστικοποιητές. Η πίτσα με τυρί ήταν μεταξύ των λιγότερο μολυσμένων τροφίμων, ενώ οι πατάτες τηγανιτές φάνηκαν ελεύθερες από DEHT.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι επειδή δεν έχουν μελετηθεί καλά όλες οι ουσίες, η ακριβής βλάβη που ενδεχομένως θέτουν στην υγεία δεν είναι εντελώς σαφής.

Η Edwards προειδοποιεί ότι μέχρι οι ερευνητές να έχουν καλύτερη εικόνα του κινδύνου, οι καταναλωτές θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν είναι μόνο τα κατεργασμένα τρόφιμα στις αλυσίδες fast food  -οποιοδήποτε τρόφιμο χειρίζεται κάποιος σε εστιατόριο μπορεί να εκτεθεί σε τέτοιες χημικές ουσίες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.

Πηγές:
Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;