Η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί απειλή για τα νεφρά, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία νοσοκομείων 1.800 πόλεων στη Βραζιλία μεταξύ 2000 και 2015, και ανακάλυψαν ότι πάνω από το 7% όλων των εισαγωγών για νεφρική νόσο θα μπορούσαν να αποδοθούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερα από 202.000 περιστατικά νεφρικής νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health – Americas.

Για κάθε μέση αύξηση θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου υπήρχε σχεδόν 1% αύξηση στις νεφρικές νόσους. Όσοι είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ήταν γυναίκες και παιδιά μικρότερα των 4 ετών και άνθρωποι 80 ετών και άνω.

Η σχέση μεταξύ θερμοκρασίας και νεφρικής νόσου ήταν ισχυρότερη την ημέρα έκθεσης σε ακραίες θερμοκρασίες αλλά διαρκούσε μια ή 2 ημέρες μετά από αυτήν.

Οι Yuming Guo και Shanshan Li, του Planetary Health at Monash University στην Αυστραλία, έγραψαν ότι η έρευνα δίνει τις πιο ισχυρές ενδείξεις ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερες πολιτικές για την πρόληψη νοσηλειών λόγω ζέστης και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Το 2017, έρευνα στο The Lancet, αναφέρει τη νεφρική νόσο ως παγκόσμια ανησυχία δημόσιας υγείας και ότι σχεδόν 2,6 εκατομμύρια θάνατοι εκείνο το έτος αποδόθηκαν σε βλάβη στη νεφρική λειτουργία.

Οι θάνατοι από νεφρική νόσο είναι σχεδόν 27% υψηλότεροι από την προηγούμενη δεκαετία και η έρευνα υποδεικνύει ότι η κλιματική αλλαγή ήταν παράγοντας σε αυτή την αύξηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκε σύνδρομο Down σε παιδιά που έζησαν στην αρχαιότητα- Και στην Ελλάδα
Πώς να διατηρήσουμε την ενέργειά μας καθώς μεγαλώνουμε
Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμπιστοσύνη [μελέτη]