Άνθρωποι με γενετική προδιάθεση για εμφάνιση συνήθειας καπνίσματος που γίνονται τακτικοί καπνιστές, αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Ophthalmology 

Οσοι είχαν γενετικές ποικιλομορφίες που εντοπίστηκαν σε δια βιου καπνιστές, αντιμετώπιζαν 30% υψηλότερο κίνδυνο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Άνθρωποι με γενετικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με χρήση αλκοόλ και υψηλότερη πρόσληψη, έχουν σχεδόν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μια πιο σπάνια μορφή της νόσου, τελικού σταδίου, τη γεωγραφική ατροφία.

Η Kuan Po Ali, ανέλυσε γενετικά στοιχεία 16.000 ανθρώπων με εκφύλιση ωχράς κηλίδας περιλαμβανομένων και 18.000 χωρίς την πάθηση.

Εντόπισαν συμμετέχοντες με προδιάθεση στο κάπνισμα, τη χρήση αλκοόλ τον διαβήτη τύπου 2,  την υψηλή χοληστερόλη και την υπέρταση, μεταξύ άλλων.

Συμμετέχοντες με γενετικές ποικιλομορφίες που συνδέονται με το κάπνισμα και το αλκοόλ είχαν υψηλότερο κίνδυνο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Αυτοί με γενετικές ποικιλομορφίες που συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2, την υψηλή χοληστερόλη  και την υπέρταση δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο.

Πηγές:
JAMA Ophthalmology