Η αίσθηση της καούρας είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους μας. Και, θα υποθέσουμε, το ίδιο μισητή από όλους μας. Είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, αλλά ειδικά όταν χτυπάει τις βραδινές ώρες μπορεί να δημιουργήσει ένα σωρό προβλήματα στον ύπνο. Πώς θα την αντιμετωπίσουμε;

Πιο ψηλό μαξιλάρι

Είναι καλύτερα το κεφάλι μας να είναι κάπως υπερυψωμένο, ώστε η βαρύτητα να μη βοηθά να ανεβαίνουν τα οξέα του στομάχου προς τον οισοφάγο. Επίσης, το να κοιμάστε στο πλάι μπορεί να βοηθήσει.

Φάτε πιο νωρίς βραδινό

Αν έχετε τη συνήθεια να πέφτετε για ύπνο με γεμάτο στομάχι, είναι πιο πιθανό να έχετε νυχτερινή καούρα. Προσπαθήστε να φάτε βραδινό τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες πριν τον ύπνο.

Αποφύγετε καφέ και σοκολάτα

Είναι δύο συνήθεις ύποπτοι για καούρα, μαζί με τα εσπεριδοειδή φρούτα, τα αναψυκτικά και τα πικάντικα ή πολύ λιπαρά φαγητά. Αποφύγετε αυτές τις τροφές στο βραδινό σας.

Μην κάνετε έντονη γυμναστική πριν τον ύπνο

Είναι πιθανό να κάνει την καούρα χειρότερη. Προτιμήστε κάτι πιο χαλαρό, όπως έναν ήρεμο περίπατο μετά το φαγητό, για να βοηθήσει με τη χώνευση.

Μην τρώτε μεγάλο και βαρύ βραδινό

Ένα μεγάλο γεύμα το βράδυ τις περισσότερες φορές θα ευθύνεται για την νυχτερινή καούρα. Αν συνηθίζετε να τρώτε μεγάλο βραδινό, αρχίστε σιγά-σιγά να μειώνετε το μέγεθος της μερίδας.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο το αλκοόλ να προκαλέσει καούρα όταν πέφτουμε για ύπνο. Αν συνηθίζετε να πίνετε κρασί ή μπύρα με το βραδινό σας, καλό θα ήταν να μειώσετε τη συχνότητα, ή και να το σταματήσετε εντελώς.

Προσέξτε το βάρος σας

Τα αυξημένα κιλά κάνουν την καούρα πιο πιθανή, καθώς μπορεί να ασκείται πίεση στο στομάχι και να προκαλείται δυσπεψία. Επίσης, αν χάσετε περιττά κιλά, μπορεί να βελτιωθεί συνολικά και ο ύπνος σας.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που συμβάλλουν στην καούρα. Ο καπνός χαλαρώνει τη βαλβίδα ανάμεσα στον οισοφάγο και στο στομάχι, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολα τα οξέα να ανέβουν προς τα πάνω.

Σημειώστε ποιες τροφές σας πειράζουν

Επειδή οι τροφές που προκαλούν καούρα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, είναι καλό να σημειώνετε τις φορές που συμβαίνει. Όχι μόνο θα ελέγχετε τη συχνότητα, αλλά θα μάθετε και αν κάποια συγκεκριμένη τροφή σάς πειράζει.

Μην αγνοείτε τη συχνότητα

Αν η καούρα συμβαίνει πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Θα μπορούσε να είναι σημάδι παλινδρόμησης, η οποία μπορεί με τη σειρά της να φέρει άλλα προβλήματα αν δεν αντιμετωπιστεί.

Μη φοράτε στενές πιτζάμες

Μπορεί να ασκούν περισσότερη πίεση στο στομάχι σας, κάνοντας την καούρα ακόμα πιο πιθανή. Προσπαθήστε να φοράτε χαλαρά ρούχα στον ύπνο.

Μασήστε μια τσίχλα

Για 30 λεπτά μετά το δείπνο, μασήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Προσοχή, όμως, δεν πρέπει να είναι με γεύση μέντα: Η μέντα σε πολλούς ανθρώπους επιδεινώνει την καούρα. Το μάσημα της τσίχλας μπορεί να βοηθήσει επειδή καταπίνουμε περισσότερο σάλιο, και ο οισοφάγος μας "ξεπλένεται" από οξέα που έχουν ανεβεί προς τα πάνω.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας