Τρόφιμα και ροφήματα μπορεί ενδεχομένως να έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία των νεφρών, αλλά οι πιθανοί βιολογικοί μηχανισμοί συχνά δεν είναι σαφείς.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο CJASN εντοπίζει αρκετούς μεταβολίτες στο αίμα των οποίων τα επίπεδα αλλάζουν από την κατανάλωση καφέ και ενδεχομένως επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου.

Όταν η Casey M. Rebholz, (Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health) εξέτασε 372 μεταβολίτες στο αίμα 3.811 ανθρώπων διαπίστωσε ότι 41 μεταβολίτες συνδέονταν με κατανάλωση καφέ.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν αυτούς τους μεταβολίτες σε επιπλέον 1.043 ενηλίκους στην Bogalusa Heart Study, 20 από τους 41 μεταβολίτες συνδέονταν επίσης με την κατανάλωση καφέ σε αυτή την ομάδα.

Υψηλότερα επίπεδα των 3 μεταβολιτών που σχετίζονται με τον καφέ συνδέονταν σημαντικά  με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου: glycochenodeoxycholate, O-methylcatechol sulfate, και 3-methyl catechol sulfate.

Το λιπίδιο Glycochenodeoxycholate, μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει σε πιθανή ωφέλιμη επίδραση της κατανάλωσης καφέ στην υγεία των νεφρών. Τα άλλα δυο, ενδεχομένως αντιπροσωπεύουν επιβλαβείς πλευρές του καφέ στα νεφρά.

Μεγάλο μέρος ενδείξεων έχει υποδείξει ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ είναι συμβατή με υγιεινή διατροφή. Οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν ένα μεταβολίτη που στηρίζει αυτή τη θεωρία, δήλωσε ο Dr. Rebholz. Υπήρχαν 2 ακόμα μεταβολίτες που συνδέονται με τον καφέ οι οποίοι συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου. Οι ουσίες, επίσης συνδέονταν με το κάπνισμα, που μπορεί ενδεχομένως εν μέρει να εξηγεί γιατί αυτές οι ουσίες συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο νεφρικής νόσου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα