Το NICE - Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Φροντίδας της Αγγλίας- εξέδωσε σχέδιο σύστασης για το dapagliflozin για τη θεραπεία ενηλίκων που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο. Αυτή η προκαταρκτική σύσταση αντιπροσωπεύει ένα ορόσημο στη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ), σηματοδοτώντας την πρώτη νέα θεραπευτική επιλογή για ασθενείς την τελευταία εικοσαετία. 

Σήμερα, υπολογίζεται ότι 1,8 εκατ. άνθρωποι στην Αγγλία έχουν διαγνωστεί  με ΧΝΝ, η οποία αναμένεται να γίνει η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως μέχρι το 2040. Η AstraZeneca εκτιμά ότι περίπου 91.000 ενήλικες που ζουν με ΧΝΝ στην Αγγλία θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμοι για θεραπεία σύμφωνα με την τρέχουσα σύσταση.

Προκειμένου οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στο dapagliflozin, σύμφωνα με αυτήν τη σύσταση, πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ uACR και αυτή η δοκιμή δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί με συνέπεια στο NHS (Eθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας).

Η ΧΝΝ είναι μια μακροχρόνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή απώλεια της νεφρικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου – που σημαίνει ότι τα νεφρά δεν είναι σε θέση να αφαιρέσουν τα απόβλητα από το σώμα. Η ασθένεια αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει το 2% των συνολικών δαπανών του NHS.

Ο καθηγητής Τζέιμς Μπάρτον, του Πανεπιστημίου του Λέστερ, δήλωσε: «Αυτά είναι ευπρόσδεκτα νέα για άτομα που ζουν με χρόνια νεφρική νόσο, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε μια νέα και υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή. Η θεραπεία αυτή θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στη ζωή πολλών ανθρώπων που ζουν με την πάθηση, ακόμη και να καθυστερήσει την ανάγκη τους για αιμοκάθαρση».

Πηγές:
pharmatimes.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’