Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ανά ηλικιακή ομάδα, δημοσιοποίησε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τα στοιχεία παρατίθενται στον πίνακα που ακολουθεί, ενώ ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε πως την Παρασκευή, ανοίγει η πλατφόρμα ραντεβού επαναληπτικής δόσης για το εμβόλιο της Moderna, η οποία είναι η μισή από εκείνη που χορηγήθηκε στις δύο πρώτες.

Τόνισε πως ξεπεράσαμε σήμερα τα 6,7 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αριθμός που αντιστοιχεί στο 64% γενικού του πληθυσμού και στο 73,5% των ενηλίκων.

Η Ελλάδα - είπε - βρίσκεται στην έβδομη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο. Έχουν, δε, κλειστεί 375.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης. 

 ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ
Άνω των 60 ετών  81%
 Άνω των 50 ετών  80,5%
Άνω  των 40 ετών  78,2% 
Άνω των 30 ετών  76% 
Άνω των 18 ετών  74,3% 
Άνω των 12 ετών  71,4%

Έγκυες

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στο θέμα του εμβολιασμού κατά της CoViD-19 από τις εγκύου. Επικαλέστηκε αμερικανική μελέτη, λέγοντας πως δεν προκύπτει κίνδυνος για τη γονιμότητα, με τις αρχικές ή τις επαναληπτικές δόσεις.

Σε όλη τη διάρκεια της κύησης και 42 μέρες μετά τον τοκετό, οι έγκυες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άτομα υψηλού κινδύνου. Τα εμβόλια - είπε - είναι ασφαλή ακόμη και το πρώτο τρίμηνο. 

Για την επαναληπτική δόση, είπε πως καλύπτει τη μείωση των αντισωμάτων που παρατηρείται έξι μήνες έπειτα από τις αρχικές δόσεις, οι οποίες ωστόσο εξακολουθούν να προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]