Ερευνητές του Oxford University εντόπισαν το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για το διπλασιασμό του κινδύνου αναπνευστικής ανεπάρκειας λόγω COVID-19.

Ποσοστό 60% των ανθρώπων νοτιο-ασιατικής καταγωγής έχουν το γενετικό παράγοντα υψηλού κινδύνου- κάτι που εξηγεί μερικώς τους επιπλέον θανάτους σε ορισμένους πληθυσμούς της Βρετανίας και την επίδραση της COVID-19 στην ινδική χερσόνησο. Σε ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής το ποσοστό είναι 15%.

Ωστόσο επιστήμονες δεν γνώριζαν πώς αυτός ο γενετικός παράγοντας  αυξάνει τον κίνδυνο.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Genetics, οι James Davies και Jim Hughes χρησιμοποίησαν εξελιγμένη τεχνολογία για να διαπιστώσουν ποια γονίδια προκαλούσαν την επίδραση.

Ο Dr Damien Downes, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε πως ένα σχετικά μη μελετημένο γονίδιο προκαλεί την επίδραση, το LZTFL1.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εκδοχή του γονιδίου  υψηλού κινδύνου πιθανόν εμποδίζει τα κύτταρα στα τοιχώματα των αεραγωγών και των πνευμόνων από το να αντιδράσουν κατάλληλα στον ιο. Δεν επηρεάζει το ανοσοποιητικό επομένως οι ερευνητές αναμένουν άνθρωποι που φέρουν αυτή την εκδοχή του γονιδίου να ανταποκριθούν φυσιολογικά στα εμβόλια.

Ο James Davies, δήλωσε ότι ο γενετικός παράγοντας που ανακάλυψαν εξηγεί γιατί ορισμένοι νοσούν πολύ σοβαρά από λοίμωξη με τον κορωνοιό. Δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο οι πνεύμονες ανταποκρίνονται στη λοίμωξη είναι ζωτικής σημασίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας