Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πέρσι, 22 εκατομμύρια μωρά δεν εμβολιάστηκαν κατά της ιλαράς, αναφέρουν στοιχεία του ΠΟΥ και του Centers for Disease Control and Prevention των ΗΠΑ.

Ως αποτέλεσμα, οι παραπάνω Υπηρεσίες, προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο έξαρσης ιλαράς.

Αν και ο αριθμός των περιστατικών ιλαράς που αναφέρθηκαν μειώθηκε κατά 80% πέρσι, το CDC και ο ΠΟΥ σημείωσαν ότι η ικανότητα να παρακολουθηθεί η νόσος σε εκείνο το διάστημα μειώθηκε, καθώς οι πόροι κατευθύνθηκαν στην πανδημία της COVID-19.

Ο Kevin Cain, του CDC, δήλωσε ότι πρέπει να δράσουμε τώρα για να ενδυναμώσουμε τα συστήματα επιτήρησης της νόσου και να κλείσουν τα κενά στην ανοσία πριν τα ταξίδια και το εμπόριο επιστρέψουν στα επίπεδα προ πανδημίας, ώστε να εμποδιστούν θανατηφόρες εξάρσεις ιλαράς και να μετριαστεί ο κίνδυνος για άλλες νόσους που μπορούν να προληφθούν με το εμβόλιο.

Tρία εκατομμύρια λιγότερα μωρά εμβολιάστηκαν έναντι της νόσου το 2020 σε σχέση με το 2019.

Γενικά, μόνο το 70% των μωρών έλαβαν τις 2 δόσεις του εμβολίου, που όπως λένε ο ΠΟΥ και το CDC είναι πολύ χαμηλότερο από το όριο του 95% που είναι αναγκαίο για να προστατευθούν πληθυσμοί από έξαρση.

Επιπλέον, εκστρατεία για το εμβόλιο ιλαράς που προγραμματίστηκε σε 23 χώρες το 2020 έπρεπε να αναβληθεί λόγω της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από 93 εκατομμύρια άνθρωποι είναι ευάλωτοι στη νόσο.

Tο εμβόλιο κατά της ιλαράς είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου (από τους πιο μεταδοτικούς ιούς στον άνθρωπο, παγκοσμίως).

Tο εμβόλιο εμπόδισε 30 εκατομμύρια θανάτους τα προηγούμενα 20 χρόνια.

Το 2020, υπολογίζεται ότι 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν τη νόσο και 60.700 πέθαναν από αυτή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες