Μια ρηξικέλευθη πρόταση κατέθεσε ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Σταμούλης, στη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας για την στάση της Εκκλησίας απέναντι στην πανδημία. Ο καθηγητής επικρότησε την πρόσφατη προτροπή της Ιεράς Συνόδου προς τους ανεμβολίαστους πιστούς να προσέρχονται στους Ναούς με rapid test. Υποστήριξε, ωστόσο, πως θα έπρεπε να τολμήσει το βήμα παραπάνω και να οργανώσει η ίδια –κόντρα στο κράτος που δεν τόλμησε- τον υποχρεωτικό έλεγχο των πιστοποιητικών στις εισόδους των εκκλησιών.

«Έρχεται η Σύνοδος και κάνει μια πολύ σωστή κίνηση: προτρέπουμε λέει τους πιστούς μας να κάνουν τα τεστ και να προσέρχονται με αυτά. Ήθελα και ένα βήμα παραπάνω. Να πει θα κάνουμε εμείς ελέγχους, κόντρα στο κράτος. Και τότε να ξέρετε, μεγάλο μέρος του λαού θα γονάτιζε ενώπιον αυτής της πρωτοβουλίας. Η πολιτεία φοβάται, το ξέρουμε γιατί. Ψάχνει ψήφους. Η Εκκλησία γιατί να φοβάται; Γιατί να μην τολμάει τα ατόλμητα;», είπε.

Ο κ.Σταμούλης διατύπωσε με έντονο τρόπο τη διαφωνία του απέναντι στο επιχείρημα πως δεν είναι δυνατόν να γίνονται οι έλεγχοι στους Ναούς, χαρακτηρίζοντάς το ως ψευδές. «Μα σοβαρολογούμε τώρα; Δεν έχουμε νεωκόρους; Δεν έχουμε ανθρώπους που μπορούν να πάρουν το κινητό και να κάνουν τον έλεγχο στην είσοδο των Εκκλησιών; Γιατί επιτρέπουμε σε κάποιους να θεωρούν ότι υπάρχει ειδική μεταχείριση για την Εκκλησία η οποία είναι άκρως προβληματική;», τόνισε.

Δήλωσε περήφανος για τη γενική στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος απέναντι στην πανδημία από την έναρξή της, παρατηρώντας ωστόσο πως άργησε ένα τρίμηνο για να τη διαμορφώσει. Αυτό άφησε χώρο για να ανθίσουν παραφιλολογίες, να γίνουν συζητήσεις και να δημιουργηθούν καταστάσεις. «Εκεί πάθαμε την ήττα μας τη μεγάλη. Σε εκείνο το τρίμηνο που δεν ήμασταν αποφασιστικοί», είπε.

Στηλίτευσε τη στάση ορισμένων ιερέων, λαϊκών και θεολόγων καθηγητών, ακόμη και του Πανεπιστημίου, οι οποίοι όπως είπε φανερώνουν πως είναι ακατήχητοι, όταν διατυπώνουν αδιανόητες θεωρίες κατά των μέτρων ατομικής προστασίας.

«Άκουγα ακόμα και από καθηγητές πανεπιστημίου ότι η μάσκα είναι προσβολή κατά του Αγίου Πνεύματος. Είναι αδιανόητο να το λέμε αυτό το πράγμα. Ή ότι πρέπει να βγάλω τη μάσκα για να προσκυνήσω τον Σταυρό. Μα είμαστε με τα καλά μας; Δηλαδή ο Σταυρός δεν μπορεί να θαυματουργήσει πάνω από τη μάσκα; Εκ του μη όντος μας έφτιαξε ο Θεός. Πού τα βρήκαμε αυτά τα πράγματα; Σε ποια θεολογία και σε ποια Εκκλησία;»

Μητροπολίτης Λαρίσης: Παραβατική η ανυπακοή «πνευματικών»

Η Θεολογία είναι μία και η Εκκλησία είναι μία, με φωνή ενιαία, τόνισε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρναβου, Ιερώνυμος, ο οποίος χαρακτήρισε ως παραβατική συμπεριφορά την ανυπακοή απέναντι στις θέσεις της επίσημης Εκκλησίας.

«Έχουμε σήμερα ανθρώπους που λένε «μου είπε ο πνευματικός». Μπορεί να υπάρχει πνευματικός αυτόνομα, εκτός Εκκλησίας; Μπορεί πνευματικός να λειτουργήσει αντίθετα στα της Εκκλησίας; Μπορεί πνευματικός να πει αυτή είναι η άποψή μου και αυτήν εφαρμόζω, την στιγμή που η Εκκλησία δρα συνοδικά, δρα ολοκληρωμένα, έχει πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις, συμπεριφέρεται με ενιαίο τρόπο;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Η Εκκλησία υπάρχει για να σέβεται όλες τις φωνές και όλες τις γνώμες, όμως σε θέματα ηθικής και στάσης ζωής, εκεί δρα ενιαία και προσκαλεί στην υπακοή. Η διαφορετικότητα, η διαφορετική άποψη, συνιστά ανυπακοή, συνιστά παραβατική συμπεριφορά. Συνιστά αντικανονική πρακτική».

Ο ίδιος υποστήριξε πως η πανδημία ανέδειξε ένα συνολικό έλλειμμα παιδείας στη χώρα μας, καθώς πολλοί άνθρωποι πέφτουν εύκολα θύματα επιτηδείων, ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο διαίρεσης. «Το πρόταγμα τώρα δεν είναι να πειστούν οι άνθρωποι να κάνουν εμβόλια ή όχι. Το πρόταγμα τώρα είναι να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, η ενότητά μας. Και ως Εκκλησία και ως κοινωνία. Και επειδή η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μια διεισδυτικότητα στην ελληνική κοινωνία, τυχόν διαίρεση μέσα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας αυτόματα δημιουργεί διαίρεση γενικότερα στην ελληνική κοινωνία», υποστήριξε.

Στ. Λουκίδης: Ο Χριστός δίδαξε την αγάπη και υπερασπίστηκε τη ζωή

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής Στέλιος Λουκίδης, ζήτησε να μπουν στην άκρη οι όποιες φωνές αντίθεσης ή αντίστασης απέναντι σε αυτό που λέγεται ιατρική της απόδειξης, το evidence based medicine, οι οποίες προέρχονται από κάποιους κύκλους, ευτυχώς λίγους, από την πλευρά της εκκλησίας ή γενικότερα από αυτό που εκφράζεται από το θρησκευτικό συναίσθημα.

«Ο Χριστός δίδαξε την αγάπη και υπερασπίστηκε τη ζωή. Δεν ήταν εναντίον της ζωής, ήταν υπέρ της ζωής. Και αυτό το μήνυμα το έδωσε αιώνες πριν. Και αυτό το μήνυμα πρέπει να το ακολουθήσουμε κι εμείς σήμερα», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί λοιπόν να λέμε σε έναν άνθρωπο ο οποίος παλεύει για τη ζωή του, προσπαθεί να κερδίσει τη ζωή του, ότι πρέπει να μην ακούσει τον γιατρό αλλά να ακούσει μια φωνή που δεν ξέρω από πού προέρχεται, η οποία του λέει ότι η ζωή σου πρέπει να δοθεί γιατί έτσι το έλαχε η μοίρα σου. Αυτά είναι πράγματα έξω από την Ορθοδοξία και έξω από τον Χριστιανισμό».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας