H υπέρταση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Epilepsia.

Η Μαρία Στεφανίδου, M.D., του Boston University School of Medicine, εξέτασε το ρόλο των τροποποιήσιμων αγγειακών παραγόντων κινδύνου για την πρόληψη μελλοντικής επιληψίας σε ανθρώπους 45 ετών ή μεγαλύτερους, που συμμετείχαν στην έρευνα Framingham Heart Study. Περιλήφθηκαν στοιχεία 2.986 συμμετεχόντων που είχαν διαθέσιμες πληροφορίες για αγγειακό κίνδυνο και παρακολούθηση για επιληψία.

Εντοπίστηκαν 55 περιστατικά επιληψίας σε διάστημα 19 ετών. Ο κίνδυνος εμφάνισης μετά από προσαρμογή για ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, αυξήθηκε σχεδόν δυο φορές σε σχέση με την υπέρταση. Αφού εξαιρέθηκαν ασθενείς με φυσιολογική πίεση που λάμβαναν αντιυπερτασική αγωγή, η σχέση αυξήθηκε περαιτέρω.

Η κα Στεφανίδου δήλωσε, ότι η έρευνα δείχνει ότι η υπέρταση είναι ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας επιληψίας σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Πρόσθεσε, ότι παρόλο που επιδημιολογικές έρευνες μπορούν να δείξουν σχέση και όχι αιτιατή, αυτή η παρατήρηση μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να εντοπιστούν υποομάδες ασθενών που θα ωφεληθούν από στοχευμένη επιθετική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα