Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί διεθνώς τον πρώτο σε συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητας καρκίνο για τους άνδρες και τον τρίτο για τις γυναίκες.  Διαγιγνώσκεται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες, αν και εσχάτως αυξάνονται τα κρούσματα και στις νεότερες και σε μη καπνιστές.

Παγκοσμίως, το 2020, διαγνώστηκαν 2.206.771 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα, ενώ η Ελλάδα κατέχει δυστυχώς την 4η θέση παγκοσμίως σε νέες διαγνώσεις. Ταυτόχρονα, ο καρκίνος του πνεύμονα εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 20% περίπου της συνολικής θνησιμότητας από όλους τους τύπους καρκίνου στην Ευρώπη (23.1% στη χώρα μας) και για το 8% της συνολικής θνησιμότητας των ανδρών.

Παρότι όμως είναι ένας από τους συχνότερους σε εμφάνιση καρκίνους παγκοσμίως, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν έχει τύχει της προβολής και της προσοχής που αναλογεί στο ανησυχητικά επώδυνο και μεγάλο «φορτίο» του. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη ανάπτυξης πανελλήνιας δράσης η οποία θα καταστήσει εφικτή την πρόσβαση του ευρέως κοινού, σε έγκυρη και προσιτή πληροφόρηση, σχετικά με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, την έγκαιρη διάγνωση, και τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η ιατρική για την επιλογή της καταλληλότερης για κάθε ασθενή θεραπείας.

Για τον λόγο αυτό, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ., διοργανώνει εντός του μήνα εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα, η οποία περιλαμβάνει επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα στις 30 Νοεμβρίου 2021, καθώς και τη δημιουργία ενός Οδηγού Aσθενών με βασικές πληροφορίες για τη νόσο, αλλά και ενός ενημερωτικού φυλλαδίου για τον ρόλο βιοδεικτών στον καρκίνο. 

Η θεματολογία της Ημερίδας θα περιλαμβάνει:

  • τις  δυνατότητες που παρέχουν οι νεότεροι βιοδείκτες, πάνελ βιοδεικτών και η αλληλούχιση νέας γενιάς (NGS) για την επιλογή στοχευμένων θεραπειών.
  • το ρόλο της εξατομικευμένης ιατρικής στον καρκίνο του πνεύμονα.
  • τη  σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.
  • τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19  στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.
  • την ανάγκη παροχής υποστηρικτικής φροντίδας στον ασθενή και τους οικείους του από τη διάγνωση για την μείωση του άγχους.
  • τη σημασία της πρόληψης και της υγιεινής διαβίωσης ως αποτρεπτικών παραγόντων εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Πέραν της Ημερίδας, η εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός σύντομου Οδηγού Ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα και ενημερωτικού φυλλαδίου για τον ρόλο των βιοδεικτών στον καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος θα περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες για τους ασθενείς και τους οικείους τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις