Τρία βασικά ερωτήματα θα θέσουν στελέχη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών Medisyn στον υπουργό υγείας κ. Θ. Πλεύρη στη συνάντηση που έχει οριστεί την επόμενη εβδομάδα.

Σε συνομιλία που είχαμε με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού κ. Παναγιώτη Μακρίδη, ιατρό Βιοπαθολόγο-Μικροβιολόγο, μας ανέφερε ότι ο Υπουργός θα πρέπει:

  1. Να προσδιορίσει συγκεκριμένα το ρόλο που έχουν οι εργαστηριακοί ιατροί-βιοπαθολόγοι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οπως μας ανέφερε, ψηφίζονται νομοσχέδια που τους αφορούν, αλλά ποτέ δεν έχει ζητηθεί η γνώμη τους για αυτά, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την ανάθεση διενέργειας τεστ για τον Κορωνοϊό από ανθρώπους που δεν έχουν εκπαιδευτεί πάνω σε αυτό. Γεγονός, που μπορεί να σημαίνει μεταξύ άλλων αλλοιωμένο αποτέλεσμα στα κρούσματα, ενώ εγείρει και θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας, για παράδειγμα λόγω κακής διαχείρισης αποβλήτων. 
    Αρα, το ερώτημα είναι ποιος είναι ο ρόλος των εργαστηριακών ιατρών, που από τις εξετάσεις τους στηρίζεται το 70% των αποφάσεων που λαμβάνονται στα νοσοκομεία, ποσοστό που φτάνει το 100% όταν μιλάμε για ογκολογία.
  2. Τι θα γίνει με το clawback, που πλέον έχει ανέβει σε δυσθεώρητα και μη διαχειρίσιμα επίπεδα. Κατά τον ίδιο, ο προϋπολογισμός για την Π.Φ.Υ κινείται στο εύρος των 280-300 εκατ. ευρώ. Ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται και οι μαγνητικές, αλλά και οι αξονικές εξετάσεις, καθώς επίσης και οι διαγνωστικές εξετάσεις που διενεργούνται στις ιδιωτικές κλινικές. Τον Ιούλιο (του 2021) ο προϋπολογισμός για τις μικροβιολογικές εξετάσεις ήταν 16 εκατ. ευρώ την στιγμή που θα έπρεπε να ήταν στα 31 εκατ. ευρώ. Ο λόγος; για τον συγκεκριμένο μήνα το clawback (αναγκαστικές επιστροφές) έφτασε στο 45%. 

Αυτή η εξέλιξη, υπογραμμίζει ο κ. Π. Μακρίδης, σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός έτσι όπως έχει διαμορφωθεί δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν. Κάτι που είχε επισημάνει και ο ΟΟΣΑ πριν μερικά χρόνια, τονίζοντας σε έκθεσή του, ότι στην Ελλάδα με τον πληθυσμό που έχει, πρέπει τα κονδύλια για την Π.Φ.Υ να είναι στα 550 εκατ. ευρώ.  

      3. Συστήθηκε, όπως μας λέει ο πρόεδρος του ΔΣ, στον ΕΟΠΥΥ μια Επιτροπή, η οποία ουσιαστικά θα αξιολογεί την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στα μέλη, όμως, που απαρτίζουν τη συγκεκριμένη επιτροπή δεν συμμετέχει κανένας εργαστηριακός γιατρός, γεγονός που προκαλεί κακή εντύπωση. Αρα αναρωτιέται ο ίδιος, γιατί έχει συμβεί αυτό;

Αναμφίβολα, μας επεσήμανε ο κ. Π. Μακρίδης, τα προβλήματα είναι πολλά και κάποια εξ' αυτών απαιτούν άμεσες λύσεις για να αποφευχθούν πιο δυσάρεστες εξελίξεις. Αναγνωρίζει ότι οι συνθήκες που βιώνει η χώρα λόγω της πανδημίας είναι πρωτόγνωρες, όπως και τις προσπάθειες που γίνονται για την εξεύρεση κονδυλίων για την υγεία. 

Ομως από την άλλη, μας επεσήμανε ότι η πρόθεση από μόνη της δεν αρκεί. Κάποια στιγμή πρέπει να εφαρμοστούν και αυτά που ψηφίζονται, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που δεν εφαρμόζονται. Δυστυχώς, τονίζει, η φιλοσοφία που επικρατεί στην πλειονότητα των πολιτών είναι ότι ¨καλός γιατρός είναι αυτός που γράφει πολλές εξετάσεις και πολλά φάρμακα". Είναι λάθη ετών που πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα. Τουτέστιν, να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;