Ο κίνδυνος ψωρίασης μειώνεται σε ανθρώπους που υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Academy of Dermatology.

Ο Ming-Li Chen, Mτου  του Chung Shan Medical University στην Ταιβάν εστιάζοντας σε αρχεία, εξέτασε τον κίνδυνο ψωρίασης σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για αφαίρεση αμυγδαλών.

Συνολικά οι ερευνητές ταίριαξαν 2,021 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αμυγδαλεκτομή με 8.084 ανθρώπους που δεν υποβλήθηκαν όσον αφορά δημογραφικά στοιχεία, συννοσηρότητες κλπ

Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως άντρες και νέοι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ο σχετικός κίνδυνος για την ψωρίαση ήταν 0,43 σε ασθενείς που υποβλήθηκαν στην εγχείρηση έναντι της άλλης ομάδας.

Ωστόσο, ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα είχαν αυξημένο κίνδυνο ψωρίασης (σχετικός κίνδυνος, 3.97). Σε σχεδόν όλες τις υποομάδες ο κίνδυνος μειώθηκε.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η έρευνα χρησιμεύει ως επιδημιολογική ένδειξη για τον πιθανό προληπτικό ρόλο της αμυγδαλεκτομής στην εμφάνιση ψωρίασης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο