Την εκτίμηση πως η Θεσσαλονίκη θα εισέλθει σε φάση επιπέδωσης σε πολύ υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου, αλλά και την πρόβλεψη πως θα συνεχίσουμε να βλέπουμε πολύ σκληρούς δείκτες μέχρι να αρχίσει η αποκλιμάκωση, έκανε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικός υπεύθυνος της διεπιστημονικής Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ιδρύματος, Νικόλαος Παπαϊωάννου.

Παράλληλα, άφησε έμμεσες αλλά σαφείς αιχμές κατά καθηγητών που δεν είναι γιατροί, χωρίς να τους κατονομάσει, οι οποίοι χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης της εξέλιξης της πανδημίας.

"Για το αν θα κορυφωθεί ή όχι, για μένα άποψη έχουν μόνο οι γιατροί επιδημιολόγοι. Κανένας άλλος", είπε με έμφαση για να επισημάνει πως για τον ίδιο έχουν ιδιαίτερη σημασία οι προβλέψεις που έκανε πριν από λίγες μέρες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ή αυτές που κάνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης. "Γιατί ο Τσιόδρας ή ο Μαγιορκίνης ή όλοι αυτοί οι έγκριτοι συνάδελφοι τι κάνουν; Δεν παίρνουν ένα μαθηματικό μοντέλο, έναν μαθηματικό τύπο, βάζουν πέντε νούμερα πάνω και αν αλλάξουν τα νούμερα πάει δεξιά ή πάει αριστερά. Συνδυάζουν τα νούμερα, γιατί η Επιδημιολογία και η Υγιεινή είναι μια ολόκληρη επιστήμη. Με όλα τα χαρακτηριστικά, τα οποία χαρακτηρίζουν την κάθε παθολογική κατάσταση και την κάθε πανδημία", είπε.

Μεταφέροντας την δική του εκτίμηση, με βάση τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα, ο πρύτανης του ΑΠΘ είπε πως τις επόμενες μέρες θα αρχίσει να φαίνεται μια επιπέδωση στη Θεσσαλονίκη, η οποία χρειάζεται χρόνο για να διατηρηθεί και να ξεκινήσει μετά η αποκλιμάκωση. "Όμως σε αυτό το χρόνο, επειδή τα επίπεδα είναι πολύ ψηλά, δυστυχώς θα έχουμε και πολύ σκληρούς δείκτες της πολύ σκληρής πανδημίας", υπογράμμισε.

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στο ιστορικό ρεκόρ των 1.470 κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, γεγονός που φανερώνει την υπερμετάδοση που γίνεται, τόσο σε ανεμβολίαστους όσο και σε εμβολιασμένους. "Όμως, ο ανεμβολίαστος εκκρίνει τουλάχιστον δέκα φορές υψηλότερο ιικό φορτίο από τον εμβολιασμένο. 'Αρα, μολύνει τουλάχιστον δέκα φορές περισσότερο κόσμο από ότι ο εμβολιασμένος. Συν το γεγονός ότι ο εμβολιασμένος περνάει πολύ πιο άνετα, σαν μια απλή γρίπη την όλη ιστορία", είπε, προσθέτοντας πως η αλυσίδα κόβεται με λιγότερη διασπορά, άρα με εμβολιασμό και παράλληλη χρήση μάσκας και των άλλων μέτρων ατομικής προστασίας.

Υποστήριξε πως τα ποσοστά εμβολιασμού στη Θεσσαλονίκη δεν είναι ικανοποιητικά και επεσήμανε την ανάγκη να συνδράμουν όλοι για την αύξησή τους. "Δεν βάζουμε απέναντι τον ανεμβολίαστο. Προσπαθείς τον όποιο συνάνθρωπό μας διακατέχεται από ιδεολογήματα θρησκευτικο - εθνικο - οτιδήποτε ή τις όποιες φοβίες, να του δώσεις να καταλάβει ότι όπως εμπιστεύεται την επιστήμη και παίρνει το Depon - και μπορεί να πάθει μια θρομβοπενία, μια στο εκατομμύριο ενδεχομένως - το ίδιο μπορεί να συμβεί και εδώ. Δεν είναι κάτι διαφορετικό. Όλα τα άλλα που κυκλοφορούν είναι δοξασίες", είπε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;