Τα εμβόλια κατά της COVID μειώνουν τη μετάδοση του στελέχους Δέλτα κατά 40%, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι έχουν ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, προτρέπει τους εμβολιασμένους να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για να αποφύγουν να κολλήσουν την COVID-19 και να τη μεταδώσουν σε άλλους.

Σημείωσε, ότι την προηγούμενη εβδομάδα, περισσότερο από το 60% όλων των περιστατικών και θανάτων από  COVID-19 που αναφέρθηκαν, προέρχονταν από την Ευρώπη.

Ο αυξημένος αριθμός περιστατικών μεταφράζεται σε μη βιώσιμη πίεση στα συστήματα υγείας και σε εξουθενωμένους υγειονομικούς, δήλωσε.

Ο Tedros, εξέφρασε ανησυχία για τη λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας, σύμφωνα με την οποία τα εμβόλια έχουν τελειώσει την πανδημία και άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις. Όπως δήλωσε, τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά δεν εμποδίζουν πλήρως τη μετάδοση του ιού.

Στοιχεία υποδεικνύον ότι πριν την άφιξη της παραλλαγής Δέλτα, τα εμβόλια μείωναν τη μετάδοση του κορωνοϊού κατά 60%. Με τη Δέλτα, το ποσοστό μειώθηκε σε περίπου 40%.

Η πιο μεταδοτική, ποικιλομορφία Δέλτα, είναι κυρίαρχη τώρα παγκοσμίως.

Ο Tedros, δήλωσε ότι, κάποιος που είναι εμβολιασμένος έχει πολύ χαμηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και θάνατο αλλά ακόμα έχει κίνδυνο να μολυνθεί και να μολύνει άλλους. Επαναλαμβάνει, ότι ακόμα και αν κάποιος είναι εμβολιασμένος πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει προφυλάξεις για την πρόληψη όσον αφορά να κολλήσει τη λοίμωξη και να μολύνει άλλον που θα μπορούσε να πεθάνει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας