Tα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι σοβαρών νόσων αλλά δεν προστατεύουν από την "long COVID" ανθρώπους που μολύνονται, παρά τον εμβολιασμό τους, έδειξαν νέα στοιχεία.

Για 6 μήνες, ερευνητές παρακολούθησαν 9.479 εμβολιασμένους που διαγνώστηκαν με COVID-19 και περίπου τον ίδιο αριθμό ανθρώπων με τη λοίμωξη που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Σε σύγκριση με μη εμβολιασμένους ασθενείς, άνθρωποι με breakthrough λοιμώξεις είχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές της COVID-19, όπως ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ, μηχανικής υποστήριξης ή δημιουργίας θρόμβων στα πόδια ή τους πνεύμονες, δήλωσε ο Maxime Taquet του University of Oxford.

Ωστόσο, άλλες επιπλοκές του ιού περιλαμβανομένου του long COVID, εμφανίστηκαν με παρόμοια ποσοστά, άσχετα από το αν ήταν κάποιος εμβολιασμένος ή όχι.

Ο Taquet δήλωσε ότι σε ανθρώπους άνω των 60 ετών με λοιμώξεις breakthrough, τα εμβόλια προστάτευαν έναντι επιπλοκών της COVID-19 λίγο ή καθόλου.

Πρόσθεσε ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικός τρόπος πρόληψης οποιασδήποτε επιπλοκής της νόσου (περιλαμβανομένης της long COVID) καθώς προλαμβάνουν τη λοίμωξη.

Ωστόσο, τα ευρήματα δείχνουν ότι όσοι μολύνονται από τον ιό παρά τον εμβολιασμό τους θα πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση για πιθανές επιπλοκές της νόσου.

Η έρευνα αναρτήθηκε στο medRxiv ενόψει αξιολόγησής της από ειδικούς.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;