Μικρή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, κατέγραψαν την τελευταία εβδομάδα οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι καλούν τους πολίτες να πηγαίνουν στον γιατρό με τα πρώτα συμπτώματα.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στη σημερινή ενημέρωση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Η κ. Γκάγκα υπογράμμισε πως πρόκειται για μία επιδημία κυρίως ανεμβολίαστων, καθώς το 81% των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Προανήγγειλε αξιολόγηση των μέτρων "τις επόμενες μέρες και τις επόμενες εβδομάδες".

Για τα χειρουργεία, διευκρίνισε πως δεν υπάρχει οριζόντια οδηγία για αναστολή λειτουργίας τους και πως η σχετική απόφαση λαμβάνεται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, ανάλογα με τις ανάγκες.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα, με μικρή κάμψη της θετικότητας και με τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων να ανέρχονται σε 54.000. 

Είπε πως υψηλή θνητότητα καταγράφεται σε περιοχές με γηρασμένους πληθυσμούς και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και πρόβλεψε πως η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ανακοίνωσε πως η πληρότητα των ΜΕΘ σε ολόκληρη τη χώρα ανέρχεται στο 78%, έπειτα από αύξηση στη διαθεσιμότητα κλινών.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως από τον Οκτώβριο έχουν χάσει τη ζωή τους 84 άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Τρίτη δόση

Τόνισε πως ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς είναι ψευδής η αίσθηση ασφάλειας.

Για την τρίτη δόση, έκανε λόγο για ενθαρρυντικά στοιχεία από τις μελέτες. Επικαλέστηκε την περίπτωση του Ισραήλ και τόνισε πως το επίπεδο των αντισωμάτων έμεινε σε υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες. Για την αύξηση της διασποράς στη συγκεκριμένη χώρα, σημείωσε πως αυτό εξαρτάται από τις συμπεριφορές των ανθρώπων.

Εκτίμησε πως τα Χριστούγεννα θα είναι τελείως διαφορετικά από πέρυσι, αλλά θα γνωρίζουμε περισσότερα σε μία έως δύο εβδομάδες. Για το ίδιο θέμα, η κ. Γκάγκα ανέφερε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κάνουμε κάποια εκτίμηση.

Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε πως ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ έχει αυξηθεί κατά 8% την τελευταία εβδομάδα.

Όπως ανέφερε, είναι καθοριστικής σημασίας το ποσοστό των εμβολιασμένων ενηλίκων και ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Ο εμβολιασμός τους - είπε - αποτελεί παρακαταθήκη και για τα επόμενα κύματα της πανδημίας. 

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας