Ερευνητές του University of Washington και του Pennington Biomedical Research Center, πραγματοποίησαν επισκόπηση για την αποτελεσματικότητα της αντιγηραντικής διατροφής και ανακάλυψαν λίγες ενδείξεις ότι έχουν αποτέλεσμα. Στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, περιγράφουν την εργασία τους και μύθους που αποκάλυψαν.

Αντιγηραντικές διατροφές, συγκεκριμένες τροφές και συμπληρώματα, έγιναν δημοφιλή τα τελευταία χρόνια λόγω, εν μέρει, των πειραμάτων σε ζώα.

Ωστόσο, σημειώνουν, ότι πολύ λιγότερες έρευνες έγιναν για να διαπιστωθεί αν ισχύουν οι ισχυρισμοί από τους παρασκευαστές τροφών και διαιτών ή αν τα αποτελέσματα που φάνηκαν σε ζώα αφορούν και τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι διατροφές με περιορισμένες θερμίδες μπορεί να επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής σε πειράματα σε ζώα.

Μέχρι τώρα, δεν είναι σαφές αν ισχύει αυτό και για τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές εστίασαν στα αποτελέσματα μελετών διαλειμματικής νηστείας και διατροφής χρονικού περιορισμού, καθώς και της κετογονικής διατροφής.

Δεν ανακάλυψαν ενδείξεις ότι κάποια από αυτές οδήγησε σε αυξημένο προσδόκιμο ζωής στους ανθρώπους. Σημειώνουν επίσης, ότι η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει μελετηθεί σοβαρά, καθώς θα απαιτούσε δια βίου παρακολούθηση των συμμετεχόντων.

Aυτό τους οδήγησε σε 4 κύριους μύθους που καταρρίφθηκαν από τους ερευνητές. Ότι η μείωση των θερμίδων δρα κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής του, ότι ο περιορισμός των θερμίδων επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής σταματώντας τον καρκίνο, ότι ορισμένες ουσίες είναι καλές ή κακές όσον αφορά τη μακροζωία και τέλος, ότι υπάρχουν αντιγηραντικές τροφές που δρουν όπως κάποιοι ισχυρίζονται.

Οι ερευνητές καταλήγουν, ότι λίγες έρευνες έχουν γίνει ώστε να διαπιστώσουν αν οι ισχυρισμοί για αντιγηραντική  διατροφή επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις