Το πειραματικό αντιικό χάπι της Merck κατά της COVID-19 φαίνεται αποτελεσματικό, αλλά ενδεχομένως μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για τις εγκύους όπως γενετικά ελαττώματα και τοξικότητα στο έμβρυο, αναφέρει ο FDA.

Πιθανοί κίνδυνοι επίσης εντοπίστηκαν σε έρευνες σε πειραματόζωα με το molnupiravir, σύμφωνα με ανάλυση επιστημόνων του FDA.

Η έκθεση του FDA αναρτήθηκε ενόψει σύσκεψης την Τρίτη του πάνελ των ειδικών που συμβουλεύει τον FDA, οι οποίοι θα εξετάσουν την επείγουσα χρήση του χαπιού.

Με βάση τα ευρήματά τους, ο FDA θα ρωτήσει το πάνελ ειδικών αν το χάπι δεν θα πρέπει να δίνεται ποτέ κατά τη διάρκεια της κύησης ή αν θα μπορούσε να χρησιμοποιείται σε ορισμένες περιπτώσεις, αν τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων .

Δεδομένων των ανησυχιών για την ασφάλεια, οι επιστήμονες του FDA δήλωσαν ότι η  Merck συμφώνησε το χάπι να μη χρησιμοποιηθεί από παιδιά.

Στοιχεία από μικρή κλινική δοκιμή σε ανθρώπους που αξιολογούσε το χάπι, δεν έδειξαν σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια, σύμφωνα με την επισκόπηση του FDA. Περίπου το 2% των ασθενών εμφάνισε διάρροια.

Aν  εγκριθεί,  το χάπι θα είναι το πρώτο που θα μπορούν να λαμβάνουν κατ’ οίκον οι Αμερικανοί ασθενείς για τη βελτίωση των συμπτωμάτων και την ταχεία ανάρρωση. Ήδη έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση στη Βρετανία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας