Σε μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το Περιφερειακό Γραφείο για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τα εθνικά ινστιτούτα και τα υπουργεία υγείας, έδειξε ότι οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού απέτρεψαν σχεδόν 470.000 θανάτους ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω στην Ευρώπη.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο Eurosurveillance, ανέλυσε τους θανάτους που σημειώθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου του 2020 και Νοεμβρίου 2021, εντοπίζοντας ότι οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού απέτρεψαν ελαφρώς περισσότερους από τους μισούς (51%) των αναμενόμενων θανάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι λόγω της ταχείας ανάπτυξης, αδειοδότησης και κυκλοφορίας διαφόρων εμβολίων για την Covid-19 από τα τέλη του 2020 και μετά, το 80% των ατόμων 60 ετών και άνω είχαν λάβει μια πλήρη σειρά των εμβολιασμών, ενώ το 84% είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Προστασία των ηλικιωμένων με εμβολιασμούς κατά της Covid 19

Από αυτά τα δεδομένα, η ομάδα διαπίστωσε ότι το 51% των συνολικών εκτιμώμενων θανάτων αποφεύχθηκε μέσω των εμβολιασμών κατά του COVID, με τις πιο σημαντικές επιπτώσεις να εμφανίζονται στην Ισλανδία, όπου αποφεύχθηκε το 93% των θανάτων. Ο μικρότερος αντίκτυπος παρουσιάστηκε στην Ουκρανία, όπου αποφεύχθηκε το 6% των εκτιμώμενων θανάτων.

Οι τρεις χώρες όπου είχε πλήρως εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού τους ηλικίας 60 ετών και άνω – Μολδαβία, Ουκρανία και Ρουμανία – απέτρεψαν το 20% ττων θανάτων κατά τη διάρκεια της μελέτης. Στις τέσσερις χώρες που πέτυχαν πολύ υψηλή πλήρη εμβολιαστική κάλυψη άνω του 90% – Ισραήλ, Μάλτα, Αγγλία και Σκωτία – το ποσοστό των θανάτων που αποφεύχθηκαν την 45η εβδομάδα το 2021 ξεπέρασε το 65%.

Οι συγγραφείς της μελέτης σχολίασαν: «Αυτός ο άμεσος αντίκτυπος ήταν ετερογενής λόγω της ταχύτητας και της έκτασης του εμβολιασμού στις επιλέξιμες ομάδες. Οι χώρες με υψηλή πρώιμη πρόσληψη (συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, του Ισραήλ, της Μάλτας, της Νορβηγίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Αγγλίας και της Σκωτίας) μείωσαν σημαντικά την προβλεπόμενη θνησιμότητα, ειδικά στα άτομα των 80 ετών και άνω». 

Πηγές:
.healtheuropa.eu

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]