Σύμφωνα με νέα έρευνα, άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές, συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλο πρόβλημα. Υψηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Ερευνητές, από τη Δανία, δήλωσαν ότι αυξημένη εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 σε ανθρώπους με ψυχική διαταραχή υποδεικνύει ότι αυτές οι παθήσεις έχουν κοινή ευαλωτότητα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 4 βάσεις δεδομένων επιστημονικών μελετών και ανακάλυψαν 32  επισκοπήσεις με βάση 245 έρευνες που περιέλαβαν ανθρώπους με 11 είδη ψυχικών διαταραχών.

Ο διαβήτης τύπου 2 ήταν ο πιο κοινός σε ανθρώπους με μια διαταραχή και ακολουθούσαν άνθρωποι με διαταραχή υπερφαγίας (21%), χρήσης ουσιών (16%), άγχους (14%), διπολικής διαταραχής (11%) και ψύχωσης  (11%).

Άνθρωποι με νοητική υστέρηση ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν διαβήτη (8%).

Το ποσοστό διαβήτη τύπου 2 στον γενικό πληθυσμό είναι 6% έως 9%, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Diabetologia.

Πολλοί άνθρωποι με διαταραχές έχουν άλλα προβλήματα υγείας και είναι πιθανό αυτές οι παθήσεις να συμβάλλουν στο υψηλό ποσοστό διαβήτη σε ανθρώπους με διαταραχές, δήλωσε η ερευνήτρια Nanna Lindekilde, του University of Southern Denmark.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι η σχέση μπορεί να είναι αμφίδρομη.

Ενώ η έρευνα ανακάλυψε γενικά αυξημένο κίνδυνο διαβήτη σε ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές, τα ποσοστά μπορεί ενδεχομένως να ποικίλλουν με βάση το πού αυτοί ζουν και άλλους παράγοντες.