Σύμφωνα με νέα έρευνα, άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές, συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλο πρόβλημα. Υψηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Ερευνητές, από τη Δανία, δήλωσαν ότι αυξημένη εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 σε ανθρώπους με ψυχική διαταραχή υποδεικνύει ότι αυτές οι παθήσεις έχουν κοινή ευαλωτότητα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 4 βάσεις δεδομένων επιστημονικών μελετών και ανακάλυψαν 32  επισκοπήσεις με βάση 245 έρευνες που περιέλαβαν ανθρώπους με 11 είδη ψυχικών διαταραχών.

Ο διαβήτης τύπου 2 ήταν ο πιο κοινός σε ανθρώπους με μια διαταραχή και ακολουθούσαν άνθρωποι με διαταραχή υπερφαγίας (21%), χρήσης ουσιών (16%), άγχους (14%), διπολικής διαταραχής (11%) και ψύχωσης  (11%).

Άνθρωποι με νοητική υστέρηση ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν διαβήτη (8%).

Το ποσοστό διαβήτη τύπου 2 στον γενικό πληθυσμό είναι 6% έως 9%, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Diabetologia.

Πολλοί άνθρωποι με διαταραχές έχουν άλλα προβλήματα υγείας και είναι πιθανό αυτές οι παθήσεις να συμβάλλουν στο υψηλό ποσοστό διαβήτη σε ανθρώπους με διαταραχές, δήλωσε η ερευνήτρια Nanna Lindekilde, του University of Southern Denmark.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι η σχέση μπορεί να είναι αμφίδρομη.

Ενώ η έρευνα ανακάλυψε γενικά αυξημένο κίνδυνο διαβήτη σε ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές, τα ποσοστά μπορεί ενδεχομένως να ποικίλλουν με βάση το πού αυτοί ζουν και άλλους παράγοντες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]