Υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, αλλά το σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να υποφέρει, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Αυτό ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στην καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Επισήμανε πως το εμβόλιο είναι μάλλον αποτελεσματικό στην παραλλαγή Όμικρον. Δεν έχει συζητηθεί το θέμα επέκτασης της υποχρεωτικότητας σε άλλες ηλικίες, καθώς εφαρμόζεται σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο.

Για τις ΜΕΘ στην Αττική, είπε πως είναι καλά στελεχωμένες (47 γιατροί προσωπικό σε 47 κρεβάτια) και δεν λείπουν από το σύστημα, μετακινούμενοι στη Θεσσαλονίκη.

Για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, διευκρίνισε πως υπάρχουν νεοδιαμορφωμένες ΜΕΘ, όπως στο ΑΧΕΠΑ, οι οποίες είναι καλά εξοπλισμένες και στελεχωμένες. Όπως είπε, ο αριθμός των ασθενών σε αυτές, φαίνεται σαν να είναι εκτός ΜΕΘ, χωρίς να είναι. Παραδέχτηκε, πάντως, πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό σε άλλα νοσοκομεία, λέγοντας πως ο αριθμός αλλάζει από στιγμή σε στιγμή.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε πως τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 50.000 για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Με αυτό το δεδομένο - είπε - ο κίνδυνος για τον καθένα μας να κολλήσει είναι υπαρκτός. Ανακοίνωσε πως μέχρι χθες είχαν υποβληθεί αιτήσεις για χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε 21 ασθενείς.

Το ποσοστό θετικότητας παραμένει σταθερό στο 1,7%, ενώ η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη, με 4.850 νοσηλευόμενους ασθενείς. Για τους νεκρούς, σημείωσε πως είναι ανεμβολίαστα άτομα, μεγάλης ηλικίας.

Αναφέρθηκε στα Τρίκαλα, όπου υπάρχει μείωση κρουσμάτων κατά 30%, υπάρχει μετατόπιση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 65 ετών, όπου μόνον ένας στους τέσσερις έχει προσέλθει για χορήγηση αναμνηστικής δόσης. Σε όσους έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, τα κρούσματα είναι πολύ λιγότερα.

Για την τρίτη δόση, τόνισε πως δεν μετράμε τα αντισώματά μας. Απλά, σπεύδουμε να κάνουμε την τρίτη δόση. Οι δέκα περιοχές με υψηλή θνητότητα, είναι εκείνες που έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.

Ανέφερε πως υπάρχει αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό, τα οποία έχουν ξεπεράσει τις 34.000 ανά ημέρα. Υπάρχουν, ωστόσο, χιλιάδες άτομα, τα οποία δεν έχουν ακόμη σπεύσει.

Τεστ

Κάλεσε τους πολίτες (εμβολιασμένους και μη) να κάνουν τα self tests, τα οποία θα οδηγήσουν μεν σε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν θα πρέπει να μάς ανησυχεί.

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε πως την τελευταία εβδομάδα οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 9%, αλλά αυξήθηκε κατά 4% ο αριθμός των θανάτων. Αύξηση κατά 8% καταγράφηκε και στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ.

Για το στέλεχος Όμικρον, υπογράμμισε πως επικρατεί σταδιακά σε σχέση με τη Δέλτα, αλλά δεν υπάρχει διαφοροποίηση στη νοσηρότητα.

Για την αποτελεσματικότητα του rapid test, είπε πως δεν απεκρίνεται ο ιός στο ανώτερο αναπνευστικό και δεν θετικοποιείται το τεστ. Το ίδιο - εξήγησε - συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις και με τη μοριακή εξέταση (PCR).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο αθλητισμός δεν έχει ηλικία
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε Ιωάννινα και Άρτα
Πόσο ωφελεί η αποφυγή του κρέατος στην προχωρημένη κίρρωση του ήπατος [μελέτη]