Μόνο με Pfizer θα πρέπει να εμβολιάζονται οι Γερμανοί ηλικίας κάτω των 30 ετών, όπως αναφέρεται σε επίσημη σύσταση.

H κινητοποίηση των υγειονομικών Αρχών και η έκκληση για επίσπευση των εμβολιασμών λόγω της μεγάλης αύξησης κρουσμάτων και της παραλλαγής Όμικρον έχει προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη ένα κύμα επικαιροποιημένων εκθέσεων που δημοσιοποιούνται με την διαδικασία του κατεπείγοντος για την επικινδυνότητα της πανδημίας αλλά και για το γεγονός ότι η κατάσταση - αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα - τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Στην χώρα μας - έστω και με καθυστέρηση - γίνεται επείγουσα έκκληση για εμβολιασμούς, με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει ακόμη ανεμβολίαστο. Οι εμβολιαστικές καμπάνιες συνήθως συμβαδίζουν με τις καμπάνιες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πέραν της περίπτωσης του lockdown της Αυστρίας, στη Γερμανία, που αντιμετωπίζει ήδη μεγάλο πρόβλημα με τις ΜΕΘ, γίνεται κατεπείγουσα έκκληση για άμεσο εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (STIKO) στην 14η κατά σειρά της επικαιροποίηση της εμβολιαστικής σύστασης κατά της Covid-19, πριν από λίγες ημέρες (29 Νοεμβρίου) θεμελιώνει επιστημονικά και προτρέπει για τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση τις ηλικίες από 18 και άνω.  

Ο εμβολιασμός πρέπει,όπως αναφέρει, να γίνει με εμβόλιο mRNA. Στις ηλικίες κάτω από 30 ετών συστήνεται αποκλειστικά το εμβόλιο της Pfizer ενώ στους 30 και άνω Pfizer και Moderna.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση, το εμβόλιο της Pfizer συστήνεται για τις ηλικίες κάτω των 30 λόγω των περιορισμένων περιστατικών εμφάνισης μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας.  

Στην επικαιροποιημένη σύσταση της STIKO προτείνεται ο εμβολιασμός με αναμνηστική δόση και των εγκύων ανεξαρτήτου ηλικίας από το δεύτερο τρίμηνο με το εμβόλιο της Pfizer, ακόμη και αν δεν υπάρχουν για αυτή την ομάδα μέχρι τώρα στοιχεία για μια αναμνηστική δόση.

Όπως εξηγεί το επιδημιολογικό δελτίο 48/2021  ο στόχος της αναμνηστικής δόσης είναι η διατήρηση της ατομικής προστασίας όπως και η ελάττωση της μετάδοσης στον γενικό πληθυσμό.  

H STIKO προβαίνει συνεχώς στην αξιολόγηση του οφέλους και των κινδύνων του εμβολιασμού κατά της COVID-19 με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία τόσο για τον γενικό πληθυσμό όσο και για τις ειδικές ομάδες.

Μόλις επιτρέπονται νέα εμβόλια και είναι διαθέσιμα ή υπάρχουν νέα δεδομένα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την σύσταση, αυτή επικαιροποιείται από την STIKO.  

Η δημοσιοποίηση κάθε επικαιροποίησης περιλαμβάνεται στο επιδημιολογικό δελτίο και γνωστοποιείται στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Robert Koch. Αν στο μέλλον θα υπάρχει μία μόνιμη εμβολιαστική σύσταση δεν μπορεί να ειπωθεί στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις