Ο νέος oμοσπονδιακός καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) υπεραμύνθηκε των σχεδίων για υποχρεωτικό εμβολιασμό από το ερχόμενο έτος. Σε αντίθεση με ό,τι αναμενόταν, δήλωσε σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού ARD χθες το βράδυ ότι δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί επαρκής αριθμός πολιτών. Ως αποτέλεσμα, η επιμόλυνση από τον κορωνοϊό έχει γίνει εκ νέου "μεγαλύτερη και χειρότερη".

Ως εκ τούτου, ο νέος καγκελάριος πιστεύει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να είναι αναγκαίος ως προοπτική "για τον Φεβρουάριο - Μάρτιο. Αυτό δίνει σε όλους επαρκή χρόνο για να προετοιμαστούν. Ο Scholz απέρριψε το γεγονός ότι υπήρχε διχασμός και διαχωρισμός της κοινωνίας στο θέμα του εμβολιασμού. "Οι περισσότεροι πολίτες έχουν εμβολιαστεί", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Επειδή μια μειοψηφία έχει μια πολύ ριζοσπαστική προσέγγιση στο εν λόγω θέμα, αυτό δεν πρέπει να προκαλεί διχασμό συνολικά στην κοινωνία". Στόχος λοιπόν, όπως τόνισε, είναι να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν.

"Όταν υπάρχουν αντιθέσεις καλό είναι να υπάρχει συζήτηση και διάλογος που είναι στοιχείο της Δημοκρατίας. Η άρνηση του εμβολιασμού που συνδέεται με απειλές, μίσος και δυσφήμιση δεν είναι αποδεκτή", υπογράμμισε ο γερμανός καγκελάριος.

Την ίδια στιγμή, ο νέος ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Karl Lauterbach (SPD,) θέλει να έχει μια εμπεριστατωμένη εικόνα των αποθεμάτων ποσοτήτων εμβολίων στη Γερμανία εντός της εβδομάδας. "Έχουμε τη βάση για 30 εκατομμύρια εμβολιασμούς μέχρι το τέλος του έτους", δήλωσε. "Τώρα διενεργούμε μια εσωτερική απογραφή την Παρασκευή με όλα τα εξειδικευμένα τμήματα".

Ο στόχος είναι να δούμε "πόσοι μπορούν πραγματικά να εμβολιαστούν από το διαθέσιμο εμβολιαστικό αποθεματικό", δήλωσε ο Lauterbach. Για το σκοπό αυτό, θα εξεταστεί ποιες δόσεις εμβολίων και που αποθηκεύονται, ποιες συμβάσεις για την αγορά περαιτέρω δόσεων έχουν ήδη συναφθεί, πώς είναι η κατάσταση με τις παραδόσεις για τον Ιανουάριο και ποιες διμερείς συμβάσεις εξακολουθούν να είναι δυνατές.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι χθες η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού (STIKO) τάχθηκε για πρώτη φορά υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας 5 - 11 ετών με προϋπάρχουσες παθήσεις. Πάντως ακόμη και τα υγιή παιδιά θα πρέπει να είναι σε θέση να εμβολιαστούν εάν το επιθυμούν, αναφέρθηκε ρητά σε σχετική δήλωση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα θανατηφόρα ασθένεια εξαπλώνεται στην Ιαπωνία
Πώς θα διατηρώ τα επίπεδα ενέργειάς μου υψηλά
Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση