Στους ηλικιωμένους, η υπερδραστήρια κύστη μπορεί να προκαλέσει και πιθανόν μοιραίες πτώσεις, αναφέρει έρευνα από τον Καναδά.

Ο ερευνητής William Gibson, του University of Alberta, δήλωσε οτι οι πτώσεις είναι κύρια αιτία θανάτου από ατύχημα στους ηλικιωμένους και πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το να έχουν προβλήματα με τον έλεγχο της κύστης, τους κάνει να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πέσουν.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι η επείγουσα αίσθηση ούρησης αποτελεί αιτία διάσπασης της προσοχής.

Η έρευνα περιέλαβε σχεδόν 30 ηλικιωμένους με υπερδραστήρια κύστη. Παρακολουθήθηκε ο βηματισμός τους καθώς περπατούσαν στο εργαστήριο σε 3 χρονικές περιόδους. Σε φυσιολογικές συνθήκες, ενώ έλαβαν απλό τεστ με στόχο να διασπαστεί η προσοχή τους και μετά από λήψη αρκετών υγρών ώστε να έχουν την αίσθηση επείγουσας ούρησης.

Η ανάγκη να ουρήσουν προκάλεσε αλλαγές στο βάδισμα παρόμοιες με αυτές που φάνηκαν όταν έλαβαν την πνευματική εργασία με τη διάσπαση προσοχής. Το βάδισμα έτεινε να γίνει πιο αργό και στενό, που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πτώσης.

Ο Gibson δήλωσε ότι πρόκειται για καλές ενδείξεις ότι άνθρωποι με ακράτεια έχουν διάσπαση προσοχής από την κύστη τους, που σημαίνει ότι είναι λιγότερο ικανοί να συγκεντρωθούν στο περπάτημα.

Οι ηλικιωμένοι με τις αλλαγές στον εγκέφαλο που έχουν, χρειάζονται περισσότερη νοητική ικανότητα για να διατηρήσουν την ισορροπία και με τον παράγοντα που διασπά την προσοχή τους, είναι πιο πιθανό να πέσουν.

Η ακράτεια είναι σύνηθες θέμα στους ηλικιωμένους αλλά δεν μιλά συχνά κάποιος για αυτό.

Ο Gibson δήλωσε ότι η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE -- ανοίγει μεγάλο τομέα για πιθανή έρευνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα