Θέση υπέρ του Iatronet.gr, καθώς και του Euro2day.gr και της efsyn, στην υπόθεση του δημοσιεύματος με τίτλο "Πρώτη η Ελλάδα στον Δυτικό Κόσμο σε θανάτους Covid-19!" παίρνει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στο άρθρο καταγράφονταν ανάλυση του καθηγητή Βασίλη Τσαουσίδη για τη συγκριτική θέση της χώρας μας σε απώλειες ανθρώπινων ζωών έναντι άλλων χωρών της Δύσης. Μετά τη δημοσίευση του παραπάνω άρθρου το Hellinika hoaxes διέπραξε το ατόπημα όχι μόνο να εγκαλεί τον καθηγητή, διότι επέλεξε τη συγκεκριμένη "παραπλανητική" κατ' αυτό σύγκριση, αλλά και να προδιαγράφει ποιες είναι οι… σωστές συγκρίσεις. Χωρίς δε να αμφισβητεί την ορθότητα των στοιχείων (fact checking) τα σχετικά post στο Facebook μπλοκαρίστηκαν, μια προφανής κίνηση λογοκρισίας.

Για το θέμα απέστειλαν επιστολή στην ΕΣΗΕΑ ο διευθυντής ειδήσεων του Euro2day.gr Παντελής Αρσένης και ο διευθυντής σύνταξης του iatronet.gr Δημήτρης Καραγιώργος.

Σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αναφέρει τα εξής:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συμπαρίσταται στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, που διαμαρτύρονται για υπερβολική και άδικη αρνητική αξιολόγηση, κατά τη διαδικασία ελέγχου γεγονότων (fact checking), που εφαρμόζει το Facebook και οι συνεργάτες του στην Ελλάδα Hellinika hoaxes.
Σε ό,τι αφορά τα πρόσφατα δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες "euro2day", "iatronet", "efsyn", που παρουσίαζαν μελέτη έγκριτου επιστήμονα για τους θανάτους από covid-19 στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες του λεγόμενου Δυτικού κόσμου, οι συνάδελφοι τήρησαν τη δεοντολογία, αποδίδοντας στην πηγή τα στοιχεία, τα οποία άλλωστε η αξιολόγηση δεν αμφισβήτησε. Επίσης, αδίκως τα δημοσιεύματα χαρακτηρίστηκαν ως  παραπλανητικά, αφού ανέφεραν σαφώς το πλαίσιο που επέλεξε ο μελετητής για την σύγκριση και παρουσίασαν με γραφιστική απεικόνιση τις χώρες, οι οποίες συμμετείχαν στην κατάταξη. Οι δημοσιογράφοι καλούνται συχνά να διαχειριστούν διαφορετικές ή και αντικρουόμενες προσεγγίσεις, ειδικά σε στατιστικά δεδομένα και η μόνη ασφαλής οδός είναι η τήρηση της δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει την αναγκαιότητα της επαλήθευσης του περιεχομένου, που αναρτάται στο διαδίκτυο, ειδικά σε μια εποχή που  η μάστιγα των ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων αλλά και των θεωριών συνομωσίας απειλεί τη δημόσια υγεία και  την κοινωνική συνοχή. Εκτιμά τη συμβολή των επαγγελματιών δημοσιογράφων σε αυτή την προσπάθεια. Κανείς ωστόσο δεν είναι αλάνθαστος ή υπεράνω κριτικής.

Η επαλήθευση ειδήσεων, γεγονότων και στοιχείων είναι διαδικασία δύσκολη, απαιτεί χρόνο, νηφαλιότητα, αμεροληψία και φυσικά τεκμηρίωση. Χρειάζεται, επίσης, θεσμική κατοχύρωση και οικονομική ανεξαρτησία.

Το Δ.Σ. υποστηρίζει την αναγκαιότητα για έναν ισχυρό και θωρακισμένο φορέα στη χώρα ως προϋπόθεση για τον έλεγχο γεγονότων (fact checking) με διαφάνεια, αμεροληψία και αξιοπιστία".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’