Γιατροί που αντιμετωπίζουν λοιμώξεις από κορωνοϊό έχουν νέο διαγνωστικό όπλο  που θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό ασθενών με κίνδυνο οργανικής ανεπάρκειας.

Ο Keisuke Goda, του University of Tokyo, ήταν επικεφαλής της έρευνας της μικροαγγειακής θρόμβωσης σε ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν στο University of Tokyo Hospital.

Ο Gustavo Rohde, ανέλυσε στοιχεία και εικόνες των δειγμάτων αίματος των ασθενών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ασυνήθη παρουσία υπερβάλλουσας συγκέντρωσης  αιμοπεταλίων –πρώιμος δείκτης μικροαγγειακής θρόμβωσης- στο 90% των ασθενών. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Ο Rohde δήλωσε, ότι τώρα έχουμε νέα τεχνολογία που συνδυάζει hardware γρήγορης απεικόνισης με δεδομένα ανάλυσης, για να μετρά και να χαρακτηρίζει την κατανομή της μορφολογίας των αιμοπεταλίων σε δείγματα αίματος ασθενών με COVID-19.

Στοιχεία από υπολογιστικές εικόνες επέτρεψαν στους ερευνητές να ποσοτικοποιήσουν τα αιμοπετάλια και τη συγκέντρωσή τους σε κάθε ασθενή.

Αύξηση στη συγκέντρωση αιμοπεταλίων συσχετίστηκε με επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς. Επίσης ανακάλυψαν ισχυρές συνδέσεις μεταξύ της συγκέντρωσης της συγκέντρωσης αιμοπεταλίων και της έντασης, θνητότητας, αναπνευστικής κατάστασης και του επιπέδου ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας των ασθενών.

Η τεχνολογία δημιουργεί δεδομένα σε λίγες ώρες και θα μπορούσε δυνητικά να επιτρέπει στο υγειονομικό προσωπικό να διαπιστώνει ποιοι ασθενείς έχουν κίνδυνο για προβλήματα που συνδέονται με τη μικροθρόμβωση.

Ο Rohde δήλωσε ότι όσον αφορά τα αιμοπετάλια, έως τώρα η συγκέντρωση αιμοπεταλίων φαίνεται να είναι ο κύριος δείκτης του κινδύνου που αντιμετωπίζει ένας ασθενής για θρόμβωση και επιπλοκές της.

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα