Η καούρα δεν είναι ξένη αίσθηση, αλλά αν συμβαίνει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, το πρόβλημα είναι χρόνιο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση - επηρεάζει περίπου το 17% των Ευρωπαίων.

Έχει φανεί από αρκετές έρευνες πως πολλοί ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση υποφέρουν και από αυξημένο στρες - και ιδιαίτερα σε ασθενείς που νιώθουν και πόνο στο στήθος. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο είναι κυκλική: Οποιαδήποτε δυσφορία στο σώμα προκαλεί στρες, και το στρες με τη σειρά του επιδεινώνει τη δυσφορία.

Πιστεύεται ότι ένας από τους μηχανισμούς του στρες είναι να χαλαρώνει την πίεση στον σφιγκτήρα του οισοφάγου, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να ταξιδέψουν προς τα πάνω τα οξέα του στομάχου. Επίσης, το έντονο στρες μπορεί να αυξήσει και την παραγωγή των οξέων.

Άλλες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά έχουν προτείνει την πιθανότητα τα άτομα που πάσχουν από αυξημένο στρες να είναι πιο ευαίσθητα στα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος. Αυτό φαίνεται να έχει να κάνει περισσότερο με την ψυχολογική ευαισθησία και τον φόβο για θέματα υγείας, παρά με αληθινό σωματικό πρόβλημα. Έχει, πάντως, παρατηρηθεί ότι οι ασθενείς με αγχώδεις διαταραχές εμφανίζουν αυξημένη ευαισθησία στον πόνο. Οι ερευνητές καταλήγουν πως είναι πάντα μία πρόκληση να "μετρηθούν" ποσοτικά τα συμπτώματα όπως τα βιώνει ο ασθενής. Άλλωστε, το "πόνος" σημαίνει διαφορετικό πράγμα για τον καθένα μας.

Όλο αυτό εντείνεται από το στρες. Μακροπρόθεσμα, το έντονο και συνεχές στρες προκαλεί δυσλειτουργία στον οργανισμό από πολλές απόψεις. Είτε αυτό έχει να κάνει με την αντοχή μας στον πόνο, είτε με το πώς το σώμα μας διαχειρίζεται την ενέργεια, είτε με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Μερικές πρακτικές συμβουλές για να μειώσετε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και την έντασή της:

  • Τρώτε μικρά, τακτικά γεύματα
  • Διατηρήστε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα
  • Μην ξαπλώνετε μετά από γεύματα
  • Μην φοράτε στενά ρούχα
  • Κρατήστε το κεφάλι σας κάπως πιο υπερυψωμένο όταν κοιμάστε
  • Κόψτε το κάπνισμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα