Η Ρωσία παραδέχθηκε ότι "δεν κατάλαβε καλά" τα αιτήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και απέτυχε να παράσχει τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την αξιολόγηση και, ενδεχομένως, πιστοποίηση των εμβολίων της κατά της Covid, έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του Sputnik V.

"Δεν έχουμε ακόμη χορηγήσει τις πληροφορίες που έπρεπε να παραδώσουμε, διότι είχαμε διαφορετική αντίληψη των πληροφοριών" που θα έπρεπε στην πραγματικότητα να διαβιβάσουμε και "του τρόπου με τον οποίο θα έπρεπε να τις χορηγήσουμε", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Εχουμε διαφορετικά στάνταρντ", εξήγησε διευκρινίζοντας ότι η Ρωσία "προσαρμόζεται σταδιακά στα αιτήματα αυτά" και ότι δεν υπάρχει κάνενας λόγος ψόγου προς τις ρωσικές αρχές.

Η ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik V ανακοινώθηκε πανηγυρικά από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το καλοκαίρι του 2020 και βγήκε στην κυκλοφορία λίγους μήνες αργότερα. Το εμβόλιο χρησιμοποιείται από δεκάδες χώρες στον κόσμο και η αποτελεσματικότητά του πιστοποιήθηκε από την επιθεώρηση The Lancet.

Ομως, προς το παρόν, δεν έχει τύχει της έγκρισης ούτε του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ούτε των υγειονομικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διότι η Ρωσία βρίσκεται σε αδυναμία να παράσχει τα αναγκαία στοιχεία που θα αποδείκνυαν ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Πηγές:
ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΣΚΑΙ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Αθλητική καρδιά''
Τροφές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου
Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην παρουσίαση του σκευάσματος «Ostex»