Ο  Γερμανός υπουργός Υγείας, Karl Lauterbach αναμένει συγκεκριμένη επίσημη δήλωση από το νέο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Κορωνοϊού σχετικά με τη νέα παραλλαγή  Όμικρον, πριν από τα Χριστούγεννα. "Αυτή θα είναι η βάση για σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν σε σχέση με τον Όμικρον", δήλωσε ο υπουργός, μετά την πρώτη διαβούλευση της Επιτροπής  χθες στο Βερολίνο. Μέχρι τότε, δεν θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα πέρα από τα ισχύοντα.

Η εν λόγω Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Παρασκευή για να συζητήσει το θέμα της Όμικρον. Το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε από τη νέα κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στις τάξεις του  επιστήμονες, παιδιάτρους και εκπαιδευτικούς ερευνητές.

Η παραλλαγή Όμικρον ανησυχεί την πολιτική και την επιστήμη λόγω της ιδιαίτερα ταχείας εξάπλωσής της. Ενόψει πιθανών περαιτέρω περιορισμών στις διακοπές των Χριστουγέννων, ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) είχε δηλώσει μετά την τελευταία Διάσκεψη των τοπικών Πρωθυπουργών την περασμένη Πέμπτη ότι ήθελαν πρώτα να αποκτήσουν επαρκή επιστημονική εικόνα και να δουν εάν τα μέτρα ήταν επαρκή.

Εάν είναι απαραίτητο, περαιτέρω αποφάσεις θα περιλαμβάνονται επίσης στην ημερήσια διάταξη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον Lauterbach, ο ίδιος ο Scholz και ο ομοσπονδιακός υπουργός Καγκελαρίας, Wolfgang Schmidt, συμμετείχαν στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο νέος υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η σύσταση της επιτροπής είναι πολύ σημαντική. "Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων δεν κάνει πολιτική, εμείς ασκούμε πολιτική", κατέστησε σαφές την ίδια στιγμή ο πολιτικός του SPD. Με βάση τα επιστημονικά ευρήματα, η επιτροπή πρόκειται να υποβάλει προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το συμβούλιο περιλαμβάνει τον επικεφαλής ιολόγο του Berliner Charité, Christian Drosten, τον επικεφαλής του Ιολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βόννης, Hendrik Streeck, και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Robert-Koch, Lothar Wieler.  Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ο επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού (STIKO), Thomas Mertens, η ιολόγος Melanie Brinkmann και η φυσικός Viola Priesemann.

Εμβολιασμοί παιδιών

Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδιακή υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Anne Spiegel (Πράσινοι), θεωρεί ότι η συζήτηση σχετικά με μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού για τα παιδιά είναι πρόωρη. "Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι η συζήτηση εξακολουθεί να είναι πρόωρη αυτή τη στιγμή, καθώς τώρα αρχίζουμε να εμβολιαζόμαστε", δήλωσε στην τηλεοπτικό κανάλι ZDF.

Η μεγάλη ανταπόκριση στην έναρξη των εμβολιασμών των παιδιών για παιδιά ηλικίας πέντε έως έντεκα ετών δείχνει ότι πολλές οικογένειες εκφράζονται θετικά για το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν τα παιδιά τους. "Κι εγώ, παρεμπιπτόντως, τάσσομαι με αυτό", είπε.

Είναι καταρχάς το μέτρο όλων των πραγμάτων ότι εκείνοι που θέλουν μια προσφορά εμβολιασμού να την λάβουν. Για όλους εκείνους που εξακολουθούν να είναι αναποφάσιστοι, υπάρχει μια καλή δομή παροχής συμβουλών και πληροφοριών χάρη στα ομοσπονδιακά κράτη, τους δήμους και τα ιατρεία μικρών παιδιών. 

Οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού με ένα παιδικό εμβόλιο για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών έχουν ήδη ξεκινήσει. Για το σκοπό αυτό, 2,4 εκατομμύρια δόσεις πρόκειται να παραδοθούν εντός της  εβδομάδας. Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού (STIKO) συνιστά εμβολιασμούς για παιδιά που έχουν  υψηλούς παράγοντες επικινδυνότητας για σοβαρή εξέλιξη της COVID-19 ή συγγενείς υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο, όλα τα παιδιά μπορούν επίσης να εμβολιαστούν μετά από ατομική απόφαση και τις σχετικές παρεχόμενες ιατρικές πληροφορίες. Για την περίπτωση συτή χρησιμοποιείται το εμβόλιο των Pfizer/Biontech χαμηλότερης δόσης. Για παιδιά ηλικίας δώδεκα ετών, οι εμβολιασμοί εκτελούνται εδώ και αρκετές εβδομάδες.