Τη θλίψη του για την πολιτική αντιπαράθεση που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της μελέτης - σοκ για τη θνητότητα στις ΜΕΘ CoViD στην Ελλάδα, εξέφρασε την Πέμπτη ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο καθηγητής και πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναφέρει τα εξής:

"Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση.

Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης.  Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα Υγείας.

Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού.

Σωτήρης Τσιόδρας,

Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, Ιατρική Σχολή Αθήνας, Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων".

Σχόλιο Οικονόμου

Η ανακοίνωση έρχεται λίγη ώρα μετά τη διάψευση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο των όσων ανέφερε ο έτερος συντάκτης της μελέτης, Θεόδωρος Λύτρας, πως είχε ενημερώσει έγκαιρα την Κυβέρνηση σε "ανώτατατο επίπεδο".

'Ένα 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση της αναφοράς Λύτρα, ο Γιάννης Οικονόμου ουσιαστικά αμφισβήτησε τη δήλωση του καθηγητή Λύτρα και δήλωσε τα εξής:

"Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στην κοινωνία:

Α) Η επιστημονική μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε στον πρωθυπουργό ούτε σε κανένα συνεργάτη του, πριν την επίσημη δημοσίευσή της. Ο Γ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν ο Σωτήρης Τσιόδρας εξακολουθεί να είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού, δεδομένου ότι του έκρυψε για έξι μήνες μια έκθεση. Απάντησε ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο πιο στενός και ο βασικός συνεργάτης του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά την ομάδα επιστημόνων. Η κυβέρνηση τιμά τη συνδρομή και τις γνώσεις του. 

Β) Η έρευνα επαναλαμβάνει γνωστές διαπιστώσεις για αυξημένη θνητότητα, όταν το σύστημα δέχεται πίεση. Τα στοιχεία αυτά αξιολογούνται συνεχώς. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει για τη διαφορά στην ποιότητα υπηρεσιών υγείας ανά την Ελλάδα.

Γ) Η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ γίνεται από ανάγκη, ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα μέχρι να μπουν σε ΜΕΘ. Προφανώς σε περιβάλλον ΜΕΘ υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση. Ο πρωθυπουργός ποτέ δεν ισχυρίσθηκε το αντίθετο (σ.σ. αναφορά για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή). Τα συμπεράσματα για τη θνητότητα εντός και εκτός, όπως αναφέρει η μελέτη, συνδέονται με διάφορες παραμέτρους.

Δ) Σκόπιμα ο Αλ. Τσίπρας επικεντρώνει στις ΜΕΘ. Η κοινωνία ξέρει τι παρέδωσε ο κος Τσίπρας και τι παρέδωσε η κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι πώς δεν θα φτάνει ο κόσμος στις ΜΕΘ. Το ζητούμενο είναι να έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις. Αυτό γίνεται μόνο με μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη". 

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"
Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου
"ΑνθίΖΩ" με την ΑΚΟΣ στην Κύπρο