Άνθρωποι με  αϋπνία  και υπνική άπνοια έχουν περισσότερες πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα και είναι σχεδόν 50% πιο πιθανό να πεθάνουν σε σύγκριση με αυτούς χωρίς κάποια από τις 2 παθήσεις, σύμφωνα με ερευνητές του Flinders University, που συμβουλεύουν, άνθρωποι που εξετάζονται για τη μια διαταραχή να εξετάζονται και για τη δεύτερη.

Ο Dr Bastien Lechat του Flinders Health and Medical Research Institute: Sleep Health, δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως σε ανθρώπους με τις 2 διαταραχές, το αποτέλεσμα στην υγεία είναι χειρότερο σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν καμία ή έχουν μια.

Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Respiratory Journal, ερευνητές μελέτησαν στοιχεία 5.000 ανθρώπων για να κατανοήσουν τους κινδύνους.

Οι συμμετέχοντες, περίπου 60 ετών στην έναρξη της έρευνας, και το 52% γυναίκες, παρακολουθήθηκαν για περίπου 15 χρόνια, με 1.210 ανθρώπους να πεθαίνουν.

Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι συμμετέχοντες με τις 2 παθήσεις είχαν 2 φορές περισσότερες πιθανότητες για υπέρταση και 70% για καρδιαγγειακή νόσο έναντι συμμετεχόντων χωρίς αϋπνία ή άπνοια.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι συμμετέχοντες με τις 2 παθήσεις είχαν 47% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με συμμετέχοντες χωρίς αϋπνία ή άπνοια, ακόμα και όταν άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη θνησιμότητα ελήφθησαν υπόψη.

Πηγές:
European Respiratory Journal,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]