Τα εμβόλια κατά κορωνοϊού της κινεζικής κρατικής Sinopharm, της Johnson & Johnson, καθώς και του ρωσικού Sputnik, βρέθηκαν ότι παράγουν ελάχιστα ή καθόλου αντισώματα κατά της παραλλαγής Ομικρον, σε νέα μελέτη.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και η ελβετική φαρμοκοβιομηχανία Humabs Biomed ανέλυσαν την αποτελεσματικότητα έξι εμβολίων κατά της εξαιρετικά μολυσματικής και πιο μεταλλαγμένης παραλλαγής της Covid.

Μόνο τρία από τα 13 άτομα που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου Sinopharm εμφάνισαν εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της Όμικρον. Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αυτή η μέτρηση μειώθηκε σε ένα στα 12 δείγματα. Κανένα από τα 11 άτομα που εμβολιάστηκαν πλήρως με το Sputnik δεν δημιούργησε τέτοια αντισώματα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η προηγούμενη μόλυνση και τα εμβόλια mRNA της Pfizer προσφέρουν την καλύτερη ανοσία. Είδαν ότι η χαμηλότερη μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων προέρχεται από έναν συνδυασμό προηγούμενης μόλυνσης και δύο δόσεων εμβόλων mRNA της Pfizer. Τα επίπεδα αντισωμάτων σε αυτό το υποσύνολο ατόμων μειώθηκαν πέντε φορές, σε σύγκριση με 44 φορές σε εκείνους που έλαβαν και τις δύο δόσεις από την Pfizer, αλλά δεν είχαν ιστορικό μόλυνσης από Covid.

Απάντηση

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V παρέχει ισχυρή άμυνα έναντι των σοβαρών συμπτωμάτων και των νοσηλειών που προκαλούνται από την παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον, ανακοίνωσε την Παρασκευή το κρατικό επενδυτικό ταμείο RDIF, επικαλούμενο προκαταρκτική μελέτη του παρασκευαστή του εμβολίου, απαντώντας σε άλλη έρευνα που δείχνει το αντίθετο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, όταν χρησιμοποιείται ως ενισχυτική δόση, το μονοδοσικό Sputnik Light βοηθά στην ανάπτυξη ισχυρότερης απόκρισης αντισωμάτων έναντι της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Gamaleya που ανέπτυξε το εμβόλιο

ΠΗΓΗ: Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας