Βιολονίστας που παίζει απαλή μελωδία για τη συγκεκριμένη πάθηση ενός ασθενούς και προσωπικές μουσικές προτιμήσεις, σε ένα νοσοκομείο, μπορούν να δώσουν ψυχολογικές πρώτες βοήθειες, ανέφερε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neurology- σχετικά με νευρολογικούς ασθενείς που έλαβαν μουσική θεραπεία εξ αποστάσεως κατά το lockdown.
Σε εποχή που οι ασθενείς σε νευρολογική πτέρυγα ήταν απομονωμένοι από τους αγαπημένους τους, μια μουσική παρέμβαση βελτίωσε τη συναισθηματική κατάστασή τους, μείωσε το άγχος τους και έδωσε μια ευχάριστη εμπειρία, έδειξε η έρευνα.
Μουσικές παρεμβάσεις και σε αυτή την έρευνα, εξ αποστάσεως, μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική ευεξία των ασθενών, της οικογένειάς τους, των υγειονομικών και να βελτιώσουν την περίθαλψή τους.
Ο ερευνητής Dr. Borna Bonakdarpour, του Northwestern University Feinberg School of Medicine, δήλωσε ότι η επίδραση των ευρημάτων μπορεί να αφορά ασθενείς πέρα από τη νευρολογική πτέρυγα. Η μουσική ως κλινικό εργαλείο δεν χρησιμοποιείται επαρκώς στα ιατρεία και νοσοκομεία, δήλωσε.
Ασθενείς δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν συναισθηματική στήριξη. Η μουσική ξύπνησε τον λόγο τους και τους οδήγησε να χορεύουν στο κρεβάτι τους, παρά τη νευρολογική αναπηρία για την οποία νοσηλεύονταν.
Η αισθητηριακή εμπειρία εμψύχωσε τοις ασθενείς και τις οικογένειές τους και απάλυνε τις ιατρικές πράξεις, επειδή οι ασθενείς ήταν λιγότερο αγχωμένοι και πιο συνεργάσιμοι. Ασθενείς που έλαβαν τη μουσική παρέμβαση ήταν πιο ευχαριστημένοι από τη διαμονή.
Στους συμμετέχοντες, προσφέρθηκε μέσω FaceTime 30λεπτη μουσική ακρόαση από κλινικά εκπαιδευμένο βιολονίστα σε συνεργασία με μουσικοθεραπευτή.
Η μουσική ήταν εξατομικευμένη.
Συμπληρώθηκαν 87 συνεδρίες σε διάστημα 3 μηνών. Οι περισσότερο ασθενείς είχαν σημαντικά θετική ανταπόκριση στις μουσικές συνεδρίες. Συμφώνησαν ότι βελτιώθηκε η συναισθηματική τους κατάσταση (92%), ότι ήταν ευχάριστη εμπειρία (92.4%); και ότι η μουσική μείωσε το άγχος τους (89.5%).
Ο Bonakdarpour δήλωσε ότι η νέα έρευνα τονίζει τη σημασία παρεμβάσεων με μουσική και τέχνη στους ασθενείς ως αναγκαίο μέρος της περίθαλψή τους.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο in Neurology Dec. 13.
Προσθέστε το iatronet.gr στο DiscoverΕιδήσεις υγείας σήμερα
Ξεκαθάρισμα σπιτιού: Σε τι βοηθάει;
Συμφωνητικό στρατηγικής συνεργασίας για δημιουργία οικοσυστήματος HALAL στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Τρόποι να βελτιώσουμε την μνήμη μας