Ο μητροπολίτης Δράμας, κ. Παύλος, έχει απασχολήσει κατ' επανάληψη την πανελλαδική επικαιρότητα, λόγω της αμείλικτης στάσης του απέναντι σε αρνητές της πανδημίας - κληρικούς και λαϊκούς - και όσους μέσα στην τοπική Εκκλησία επιμένουν να μην τηρούν τα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό. Η στάση του αυτή τον έχει καταστήσει και στόχο υβριστικών και συκοφαντικών επιθέσεων από συγκεκριμένους κύκλους.

Την περασμένη άνοιξη είχε κατακεραυνώσει τοπικούς ιερείς που πήγαν κόντρα στις οδηγίες για τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης και προσέφυγε στη δικαιοσύνη έναντι όσων έδιωχναν από τους ναούς όσους πιστούς φορούσαν μάσκα. Μάλιστα, προκάλεσε αίσθηση όταν κατηγόρησε κληρικούς ότι γίνονται "αρχηγοί συμμορίας", καθοδηγώντας πιστούς μέσω Facebook και είχε κάνει λόγο για "οργανωτισμό τύπου εγκληματικής οργανώσεως Χρυσής Αυγής" μέσα στην Εκκλησία.

Πριν από λίγες μέρες ο δεσπότης επανήλθε, καλώντας δημοσίως τους πιστούς σε ένα ιδιότυπο "εμπάργκο" κατά δύο συγκεκριμένων εκκλησιών, όπου τα μέτρα τηρούνται πλημμελώς και οι ιερείς εξακολουθούν να κάνουν κηρύγματα κατά της μάσκας και του εμβολίου, παρά το γεγονός ότι νόσησαν οι ίδιοι και διασωληνώθηκαν. Παράλληλα, στράφηκε νομικά κατά δύο πολιτών για συκοφαντικές και υβριστικές αναρτήσεις εναντίον του μέσω του Facebook.

Η μήνυση που υπέβαλλε αφορά κατά περίπτωση τα αδικήματα της εξύβρισης, της συκοφαντικής δυσφήμισης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Οι δύο Δραμινοί - μια γυναίκα και ένας άνδρας - εντοπίστηκαν από την αστυνομία, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Αφέθηκαν ελεύθεροι και θα καθίσουν στο εδώλιο σε τακτή δικάσιμο, ενώ οι αναρτήσεις "κατέβηκαν" και ζητήθηκε συγγνώμη.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Παύλος η μία από της αναρτήσεις που τον οδήγησαν να κινηθεί δικαστικά, τον εμφάνιζε ψευδώς να έχει απαγορεύσει τον ενταφιασμό θανόντων από COVID-19. Η δεύτερη αναφορά ήταν σχόλιο της παραπάνω ανάρτησης, κι έγραφε "ιδού ο πουλημένος, ο αντίχριστος, ο μασόνος", συνοδευόμενη από φωτογραφία του μητροπολίτη.

Ο κ. Παύλος εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την αντιμετώπιση που είχε η μήνυσή του από την δικαιοσύνη. Όπως είπε, ενώ η αστυνομία κινήθηκε ταχύτατα, συνέλαβε τους δύο και τους οδήγησε στην εισαγγελία, αυτοί αφέθηκαν ελεύθεροι με απροσδιόριστη δικάσιμο. "Παραπέμπεται, δηλαδή, το θέμα στις καλένδες και παραμένει ο διασυρμός του προσώπου μου. Δεν υπάρχει για κληρικό μεγαλύτερη κατηγορία από αυτήν την τριπλή, την οποία, συγγνώμη, αποπτύω μετ’ αγανακτήσεως και λυπούμαι πάρα πολύ για την αντιμετώπιση την οποία έτυχα", είπε, προσθέτοντας πως παρά την υπεύθυνη στάση που κράτησε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η συγκεκριμένη εξέλιξη ενθαρρύνει κάποιους να κινούνται ελεύθερα προς το έγκλημα.

Να αποφεύγετε αυτές τις ενορίες

Ο μητροπολίτης Δράμας επανέλαβε την δημόσια έκκλησή του προς τους κληρικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, να το πράξουν άμεσα και να αποτελέσουν καλό παράδειγμα για τους πιστούς.

Παράλληλα, απηύθυνε οδηγία προς τους πιστούς να αποφεύγουν δύο συγκεκριμένες ενορίες, καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες που φτάνουν στην Μητρόπολη οι περισσότεροι σε αυτές δεν τηρούν τα μέτρα, ενώ οι ιερείς, παρότι νόσησαν βαριά και οι ίδιοι, τηρούν την ίδια στάση. "Καλόν θα είναι οι νουνεχείς να αποφεύγουν τον εκκλησιασμό σε αυτές τις εκκλησίες, στον Προφήτη Ηλία εδώ της Δράμας και στον Άγιο Κωνσταντίνο Προαστείου. Και οι δύο ιερείς ενόσησαν βαρύτατα και διασωληνώθησαν και - με συγχωρείτε- μυαλό δεν έβαλαν", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως σε πρόσφατη επίσκεψή του στα κοιμητήρια του Προαστείου για ένα τρισάγιο είδε τον ιερέα δίπλα του χωρίς μάσκα. "Και όχι μόνο αυτό, πληροφορούμαι ότι παρατηρούν τους ανθρώπους να μην φορούν μάσκα, να μη λαμβάνουν μέτρα. Αλλά όταν υπάρχει το ακαταδίωκτο και το ασύλληπτο, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Εγώ ό,τι είχα να κάνω το έκανα και το κάνω στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου. Από εκεί και πέρα, είναι υπεύθυνη η Πολιτεία για τα υπόλοιπα", κατέληξε.

Σε ερώτηση για το αν θα συνεχιστεί η δικαστική διαδικασία κατά των δύο πολιτών, παρότι οι ίδιοι κατέβασαν τις αναρτήσεις και ζήτησαν συγγνώμη, ο μητροπολίτης ξεκαθάρισε πως η μήνυση θα προχωρήσει. "Τι θα πει; Κάψε με Γιάννη, νίψε με να αγιάσω; Πώς θα γίνει; Με ένα συγγνώμη τελειώνουμε; Θα γίνει η διαδικασία και μετά να μιλήσουμε και για τη συγγνώμη. Ειδάλλως, δεν επέρχεται και η συνέτιση στους ανθρώπους αυτούς".

Ο ιερέας με το σορτσάκι και η Χρυσή Αυγή

Τον περασμένο Μάιο ο κ. Παύλος είχε καλέσει τα ΜΜΕ της περιοχής στο εμβολιαστικό κέντρο όπου έκανε το εμβόλιο και προκάλεσε αίσθηση με δηλώσεις του, στις οποίες έλεγε πως θα στραφεί δικαστικά κατά 4 - 5 ιερέων που δεν τήρησαν τις οδηγίες για τη Μεγάλη Εβδομάδα ενώ εξέπεμπαν μηνύματα κατά της μάσκας και του εμβολίου.

Αναφερόμενος σε κάποιους που δεν υπάκουσαν στην απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είπε πως το έκαναν υποκριτικά "διότι δεν μπορεί ένας ιερεύς το καλοκαίρι στην αυλή της εκκλησίας να περιδιαβαίνει όλη την ημέρα με σορτσάκι και να ενοχλείται η συνείδησή του αν θα κάνει την Ανάσταση δύο ώρες ενωρίτερα", όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ καταφέρθηκε κατά ιερέων που έδιωχναν από τον Επιτάφιο πιστούς επειδή φορούσαν μάσκα.

Λίγες μέρες μετά, έκλεισε προσωρινά τρεις ναούς λόγω εμφάνισης κρουσμάτων σε ιερείς και προσωπικό, ενώ επανήλθε με νέες δηλώσεις του για να καταγγείλει πως έχει γίνει αποδέκτης υβριστικών και απειλητικών μηνυμάτων λόγω της στάσης του.

Μίλησε για ιερωμένους που "γίνονται αρχηγοί συμμορίας και μέσα από το Facebook καθοδηγούν αυτά τα πρόσωπα", ενώ διερωτήθηκε "γιατί μέσα στην Εκκλησία να υπεισέρχεται οργανωτισμός τύπου εγκληματικής οργανώσεως Χρυσής Αυγής".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας