Η Καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, σήμερα, στην τακτική ενημέρωση, δήλωσε ότι παιδιά 5-11 ετών με συνοδεία των γονέων τους συμμετέχουν ενεργά στη προσπάθεια προστασίας από τον κορωνοιό, με τον εμβολιασμό.

Πριν 48 ώρες, ανακοινώθηκαν από το CDC τα δεδομένα για την ασφάλεια των εμβολίων. Μέχρι 10 Δεκεμβρίου, στις ΗΠΑ είχαν χορηγηθεί 7.141.428 δόσεις εμβολίου της Pfizer σε παιδιά αυτής της ηλικίας.

H πρώτη δόση είναι 5.126.642 και η δεύτερη 2.000.786 δόσεις.

Καταγράφηκαν 3.233 αναφορές. Η μέση ηλικία ήταν 9 ετών και η κατανομή ανάλογα με το φύλο ήταν περίπου μισά- μισά, δηλαδή κορίτσια και αγόρια. Το 97% των περιπτώσεων ήταν μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι 5 συνηθέστερες παρενέργειες ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία και μυαλγία. Οι περισσότερες που αναφέρθηκαν ήταν κατά τι συχνότερες μετά τη β δύση. Ωστόσο οι παρενέργειες ήταν ήπιες και παροδικές, ανεξάρτητα από δόση. Λιγότερο από το 10% των παιδιών απουσίασε από το σχολείο, ενώ λιγότερο από το 1% ζήτησε τη συμβουλή γιατρού.

Στο σύνολο των δόσεων, παρατηρήθηκαν 8 περιπτώσεις που πληρούσαν τον ορισμό μυοκαρδίτιδας. 4 περιπτώσεις σε κορίτσια και 4 σε αγόρια.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα συμπτώματα ήταν ήπια και υποχώρησαν ταχύτατα, με πλήρη αποκατάσταση του παιδιού.

Η συχνότητα- περίπου 1 στο εκατομμύριο- μυοκαρδίτιδας επιβεβαιώνει την τοποθέτηση ότι η αυτή η ανεπιθύμητη ενέργεια είναι υπαρκτή, αλλά σπάνια και δεν επηρεάζει την απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών.

Καμία από τις παρενέργειες δεν διέφερε από αυτές που είχαν καταγραφεί στις κλινικές μελέτες.

Ομικρον

Η παραλλαγή Όμικρον αποτελεί αντικείμενο έρευνας μεγάλου αριθμού ερευνητικών κέντρων. Σε ελάχιστο χρόνο, έγιναν πολλές μελέτες για να απαντηθούν ερωτήματα. Το θέμα της μεταδοτικότητας έχει διευκρινιστεί. Τα νούμερα λίγο διαφέρουν ανα μελέτη. Είναι μια παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα, που διπλασιάζει τον αριθμό κρουσμάτων κάθε 2-3 μέρες.

Στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, είτε ως ασυμπτωματικοί είτε ως ολιγοσυμπτωματικοί. Στη Νορβηγία, ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι απετέλεσε εστία υπερμετάδοσης. Μολύνθηκε το 70% των προσκεκλημένων -111-και 60 άτομα που μπήκαν στον ίδιο χώρο. Εικάζεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό κροσυμάτων ήταν της παραλλαγής Ομικρον.

Και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά ηπιότερα από τους ανεμβολίαστους. Διευκρινίστηκε με μελέτη, σε συνεργασία με ΠΟΥ και Ιmperial College, ότι άτομα που νόσησαν είχαν 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Εδω η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει.

Για τη βαρύτητα της νόσου, τα δεδομένα είναι ακόμα περιορισμένα. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, με βάση στοιχεία από τη Νότιο Αφρική. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος. Τα άτομα που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι σε πολύ καλή γενική κατάσταση, δεν έχουν ανάγκη χορήγησης οξυγόνου, η διάρκεια νοσηλείας τους είναι πολύ βραχεία, 2-2,5 ημέρες σε σχέση με 8 που ήταν στο προηγούμενο κύμα και η θνητότητα είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή του προηγούμενου κύματος.

Το πλήθος των εισαγομένων είναι κατά 90% ανεμβολίαστα άτομα. Και οι ερευνητές από τη Νότιο Αφρική και όσοι αναλύουν τα στοιχεία βάζουν ερωτηματικό στο κατά πόσο θα ισχύσει αυτό και για τα άλλα κράτη, όπως της Ευρώπης.

Στη Ν. Αφρική, το δείγμα ήταν νεαρά άτομα, και ο βαθμός της φυσικής ανοσίας εκεί είναι εξαιρετικά υψηλός.

Πρόσθετο εργαστηριακό εύρημα που είναι αισιόδοξο, είναι, ότι τις 2 τελευταίες εβδομάδες, το ιικό φορτίο των λυμάτων έχει μειωθεί και ίσως αυτό να σημαίνει-πάντα με σταθερή επιφύλαξη- ότι από εκεί που ξεκίνησε η πανδημία σημειώνεται κάμψη.

Μελέτη έδειξε ότι στις 25 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με 2 δόσεις, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Όμικρον είναι 35% ενώ ήταν 64% για τη Δέλτα. Όμως η αποτελεσματικότητα σε 2 εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης φθάνει στο 76% έναντι πάνω από 90% της Δέλτα.

Η τρίτη δόση, επαναφέρει στην υψηλή θέση την αρχική άμυνα του οργανισμού.

Καταλήγοντας, η ύπαρξη του όπλου της τρίτης δόσης, η αμυδρή αλλά υπαρκτή ελπίδα ότι η κλινική προβολή της νόσου μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή, η συνεχής προσέλευση για εμβολιασμό στη χώρα, πιστεύει η Καθηγήτρια, θα συμβάλουν ώστε οι ημέρες των Χριστουγέννων να φέρουν τα δώρα που επιθυμούμε.Ο

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών δήλωσε ότι 40.000 παιδιά έχουν κλείσει ήδη το ραντεβού τους και περισσότερα από 6.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί στις Ηλικίες των 5-11.

Από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών, έχουν κλειστεί 130.000 ραντεβού πρώτης δόσης και υπάρχουν άλλες 20.000 αιτήσεις για κατ' οίκον εμβολιασμό, ενώ το ποσοστό των άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκε αν συνυπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 88%.

Σχετικά με το πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού, ο κ.  Θεμιστοκλέους είπε ότι έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 60.000 αιτήσεις και έχουν εμβολιαστεί 43.156 πολίτες. Από τις εκκρεμείς αιτήσεις 20.000 αφορούν αιτήσεις πρώτης δόσης και οι υπόλοιπες για δεύτερη και τρίτη δόση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια