Οι καούρες προκαλούνται όταν το όξινο περιεχόμενο του στομάχου μετακινείται προς τον οισοφάγο, που είναι πολύ λιγότερο ανθεκτικός στα οξέα, δήλωσε ο  Dr. James East, γαστρεντερολόγος στη Mayo Clinic Healthcare του Λονδίνου. Αυτό οδηγεί σε ερεθισμό και βλάβη στα τοιχώματα του οισοφάγου, ένα κάψιμο που προκαλεί πόνο. Μερικά αγαπημένα των εορτών μπορούν να ενοχοποιηθούν. Η κατανάλωση μεγάλων λιπαρών, καυτερών τροφών, μπορεί να προκαλέσει καούρα, όπως τα εσπεριδοειδή, κρεμμύδια, τροφές με βάση τη ντομάτα, ακόμα και σοκολάτα και μέντα. Αλκοόλ, αναψυκτικά με ανθρακικό και καφεΐνη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν καούρες.

Οι χρόνιες καούρες είναι γνωστές ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πώς μπορεί κάποιος να την αποφύγει και να ευχαριστηθεί τις γιορτινές ημέρες;

Η λήψη αντιόξινων ή φαρμάκων για την καταστολή των οξέων  πριν το φαγητό μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της καούρας. Ωστόσο, ο ειδικός προειδοποιεί να μην τα χρησιμοποιεί γι να το παρακάνει με το φαγητο

Αν και αυτά τα φάρμακα μειώνουν τα οξέα δεν σταματούν την παλινδρόμηση επομένως η υπερβολική κατανάλωση φαγητού μπορεί παρόλα αυτά να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα

Προτρέπει στην τήρηση  μέτρο σε φαγητό και αλκοόλ και ευχαρίστησε των πιάτων της οικοδέσποινας είναι καλύτερη στρατηγική από τα επιπλέον φάρμακα."

Η μείωση του άγχους επίσης θα μπορούσε να βοηθά

Το να είναι κάποιος αγχωμένος μπορεί να οδηγήσει σε υπερευαισθησία των νεύρων του στομάχου και να πυροδοτηθούν σινιάλα πόνου όπως κράμπες ή φούσκωμα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα διέγερσης από αυτά που θα απαιτούντο φυσιολογικά, δήλωσε ο East.

Τεχνικές όπως η ενσυνειδητότητα η συμπεριφορική θεραπεία ή η υπνοθεραπεία μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του στρες και του άγχους.

Η στάση του σώματος επίσης παίζει ρόλο στις καούρες.

Ο East δήλωσε, ότι στους κλασικούς παράγοντες παλινδρόμησης περιλαμβάνονται μεγάλο λιπαρό γεύμα, αργά μέσα στην ημέρα, με αλκοόλ και στη συνέχεια κατάκλιση.

Προτείνει να κάνει κάποιος το ανάποδο για να αποφύγει τις καούρες. Να φάει το κυρίως γεύμα του στο μέσον της ημέρας, να μη φάει εντός 3 ωρών από την ώρα που θα πάει να ξαπλώσει, να αποφύγει  τις λιπαρές τροφές, να περιορίσει την πρόσληψη αλκοόλ και να σηκώσει το κεφαλάρι του κρεβατιού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας