Η Β΄ Καρδιολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Π.Γ.Ν. «Αττικόν», διοργάνωσε με υβριδικό τρόπο (φυσική παρουσία και διαδικτυακά) το 17ο Συνέδριο «Τι νεότερο στην Καρδιολογία:Εξελίξεις και Προοπτικές»,17-19 ∆εκεµβρίου 2021, στην Αθήνα. Τα στελέχη της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής και έγκριτοι προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν τις σημαντικότερες εξελίξεις στο χώρο της καρδιαγγειακής ιατρικής, τις πρακτικές τους εφαρμογές στην καθημερινή κλινική πράξη αλλά και τις εξελίξεις που περιμένουμε τα επόμενα χρόνια στην Καρδιολογία.

Σκοπός του Συνεδρίου, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, Καθηγητής Καρδιολογίας και Διευθυντής της Β΄Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, κ. Γεράσιμος Φιλιππάτος, ήταν να συμβάλλει στην εκπαίδευσηΚαρδιολόγων, Καρδιοχειρουργών αλλά και γενικότερα όλων των Επιστημόνων  Υγείας, όλων των βαθμίδων, ηλικιών και γνώσης. Για το λόγο αυτό, τα θέματα του Συνεδρίου κάλυψαν όλο το φάσμα της σύγχρονης Καρδιολογίας. Η Καρδιολογική Κλινική του ΠΓΝ Αττικόν συμμετέχει με κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις στην Καρδιολογία σε Διεθνές επίπεδο. Αυτό επιτρέπει άμεση πρόσβαση στη νέα γνώση αλλά και γρήγορη εφαρμογή των νέων θεραπειών.

Κάθε χρόνο με εξαίρεση το 2020, λόγω της πανδημίας, η Β ́ Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ βραβεύει στην Τελετή Έναρξης διακεκριμένες Προσωπικότητες για το ήθος τους και την κοινωνική και ακαδημαϊκή προσφορά τους. Φέτος βραβεύθηκαν ο θρύλος της σύγχρονης Καρδιολογίας,  Καθηγητής Eugene Braunwald , ο οποίος έδωσε και την Εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου με τίτλο  «The War on Heart Failure» και ένας από τους καλύτερους Επεμβατικούς Καρδιολόγους,ο Καθηγητής Gregg Stone, ο οποίος έδωσε και διάλεξη με θέμα «The Future of Coronary Intervention: Transitioning from Ischemia to Vulnerable Plaque».

Στην Τελετή έναρξης του συνεδρίου απεύθυναν χαιρετισμό η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Ασημίνα Γκάγκα, και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιος – Μελέτιος Δημόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης ο Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Πικουλής, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Γεράσιμος Σιάσος, o Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας κ. Γεώργιος Κοχιαδάκης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Χρήστος Ροϊλόςκαι ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» κ. Σπύρος Αποστολόπουλος.

Επιπρόσθετα, μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων που συμμετείχαν, στο συνέδριο, έδωσαν διακεκριμένες διαλέξεις και :

  • ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας Κύπρου κ. Χρίστος Σχίζας με θέμα «Το Οικοσύστημα Ηλεκτρονικής Υγείας στην Κύπρο»
  • Ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σωτήριος Τσιόδρας, με θέμα «Εξελίξεις στην λοίμωξη Covid-19».
  • ο Καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Τσιβγούλης με θέμα «Θεραπείες επαναιμάτωσης στο οξύ ισχαιμικό ΑΕΕ. Νεότερα δεδομένα»

Επίσης πραγματοποιήθηκε ειδικό νοσηλευτικό τραπέζι με την συμμετοχή της νοσηλευτικής ομάδας της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν».

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Φιλιππάτος, τόνισε ότι φέτος στο συνέδριο  συμμετείχαν περίπου 1.200 επαγγελματίες υγείας,.